Soukromá firma chystá přímé letecké spojení mezi Prahou a Českými Budějovicemi

2. únor 2020 11:26

První pravidelné spoje by Jihočeské letiště v Českých Budějovicích mohlo odbavovat už letos v květnu. Vedení akciové společnosti aktuálně jedná s dopravcem, který chce spustit vnitrostátní linky mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

Vedení kraje se také posouvá blíž k výběru takzvaného strategického partnera, který by pomohl krýt ztrátový provoz letiště.

Z Prahy chce do Českých Budějovic pravidelně létat nově vzniklá společnost Rosa Airlines, která už má i vlastní webové stránky. „Tento projekt se vyjednává od podzimu loňského roku. Jedná se o malá dopravní letadla s kapacitou kolem 70 cestujících,“ potvrzuje náměstek ředitele Jihočeského letiště Robert Kala.

K tomu, aby pravidelné spoje začaly létat, vede ale ještě několik kroků. Letiště musí pro vzletovou plochu získat příslušné kódové označení a je také nutné vybavit nedávno postavený terminál. „Konkrétně se musíme zaměřit na bezpečnostní odbavování cestujících a zavazadel tak, jak je to běžné na jiných letištích,“ upřesňuje Robert Kala.

Vedení Jihočeského kraje mezitím prostřednictvím vybraného poradce oslovilo zhruba 200 společností s nabídkou strategického partnerství, které je podle náměstka jihočeské hejtmanky Josefa Knota pro ekonomickou stabilitu letiště klíčové.

Čtěte také

„Z těchto oslovených společností jsme vedli jednání se šesti, z toho tři projevily vážný zájem pokračovat v jednání. Jde o společnosti, které mají zkušenost s leteckým provozem i rozvojem příslušných území,“ uvádí Josef Knot.

Případný výběr strategického partnera včetně prezentací zájemců bude projednávat rada kraje 13. února. Letiště má pořád ještě dva akcionáře – kromě Jihočeského kraje také město České Budějovice.

Město už v závěru roku jasně deklarovalo, že chce svůj podíl kraji prodat. „V současné době probíhá ocenění padesátiprocentního podílu, který je ve vlastnictví magistrátu. Koncem března budeme znát cenu,“ doplňuje Josef Knot.

Větší letouny typu Boeing 737 by se podle plánu měly na Jihočeském letišti objevit v příštím roce.

Spustit audio

Související