Špenátový sladký dort
Na Zelený čtvrtek jsme na stole mívali už něco v této osvěžující jarní barvě – nejčastěji to však byl špenát s brambory a vajíčkem, pikantní s česnekem a trochou smetany.
Výrazně barevné zelené listy mladého špenátu se však dají použít i ve sladké úpravě, což by mě vůbec nenapadlo. Paní Drahoslava Horká z Pohledce ale o špenátovém dortu mluvila s takovým nadšením, že jsem se na recept musela zeptat.
Zásadní je samozřejmě špenát. „Koupí se listový špenát, ten se rozmixuje. Ono to chviličku trvá, ale jde to s troškou vody tyčovým mixérem. Je nádherně zelený, doplní se do těsta, je nadýchaný a moc dobrý,“ chválí dort paní Horká.
- 120 g listového špenátu
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 120 ml oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 350 g mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Když použijeme asi 12 deka špenátu, na těsto pak budeme potřebovat pět vajec, které smícháme s 20 dkg krupicového cukru, a špetkou soli, a důkladně prošleháme. Do pěny postupně přiléváme olej, a kapku vanilkového extraktu. Teď přijde řada na rozmixovaný špenát a úplně nakonec 35 dkg mouky prášek do pečiva.
Zelené těsto buď vylijeme do dortové formy, pokud budeme chtít prokrojit a promazat krémem, ale podle paní Drahoslavy se dá upéct i na plechu. „Promazat se dá buď tvarohovou nádivkou nebo jak se dělává pudinkový krém s máslem, jak kdo chce. Já jsem to ale jako dort nedělala, vylila jsem to na plech a upekla jsem klasickou buchtu.“
Pečeme na teplotu 180 stupňů asi 20 - 30 minut podle trouby. Zkušené pekařky dortů si už svůj mechový špenátový dort určitě dotvoří oblíbeným krémem a lehce nakyslým ovocem, které se k němu výtečně hodí.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.