Špičková technika není zárukou dobrého snímku. Foťte, co se vám líbí, radí fotograf Radim Hlaváč

19. březen 2022

Foťte to, co se vám líbí. To je nejdůležitější rada, kterou má Radim Hlaváč pro všechny začínající fotografy. Fotografování musí být vášní, koníčkem. 

Je to ovšem záruka dobrého snímku? „Můžete mít sebelepší techniku, když nebudete mít oko, dobrá fotka nevznikne,“ ujišťuje Radim Hlaváč.

Mám štěstí, že mě zvířata pouští k sobě

Nedávno v Lužických horách jsem se dostal na pár metrů ke kamzíkovi a mohl jsem ho fotit. Jsou možnosti se schovat, skrýt se, dát si tam stan. Já tohle nepoužívám, mně se daří dostávat ke zvířatům blízko bez jakéhokoli krytí,“ prozradil Radim Hlaváč tajemství svých fotografií volné přírody.

Díky tomuto daru je schopen získávat fascinující snímky. Jedna z jeho nejpopulárnějších fotografií ovšem vznikla díky trpělivosti a náhodě, a to je skokan s komárem na hlavě. Důležité jsou ale i znalosti přírody, které postupně získával: „Aby mohl člověk zvíře vyfotit, musí člověk poznat, jak žije.“

Veverky dokážou rozesmát celý les

„Mezi kamarády mám přezdívku „veverkový král,“ říká fotograf pobaveně. „Veverky jsou zvířata, která mě fascinují. U nich dokážu strávit hodiny. Mám to štěstí, že se k nim dostanu třeba na metr, nechají mě v klidu fotit, nastavit si všechno, jak potřebuju. Veverky o mně samozřejmě vědí,“ prozrazuje vášnivý pozorovatel přírody. „Jsou to malí komedianti. A spousta lidí se ptá, jestli je mám pojmenované,“ směje se.

Co pro něj znamenala nominace do soutěže Czech Nature Photo? Povedlo se mu vyfotit blechu na veverce? A pije komár žábě krev?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.