Splněný sen! Hradecká fotbalová aréna prochází kolaudací a příznivci kopané se těší na první zápas

18. červenec 2023 07:57

Už tuto sobotu bude zahájen nový ročník první fotbalové ligy. Příznivci královéhradeckého klubu se už nemohou dočkat, protože v Malšovicích vyrostla nová multifunkční aréna pro 9 tisíc 300 fanoušků, do které poprvé zavítají 5. srpna, kdy Votroci hostí v duelu 3. kola České Budějovice. Na moderní stadion se velmi těší hráči i fanoušci.

„Je to splněný sen hradeckého fanouška. Budeme mít komfort na stadionu, hráči budou mít skvělé zázemí. A já si myslím, že i díky tomu stadionu se klub může výrazně posunout,“ pochvaluje si výstavbu nové multifunkční arény jeden z členů fanklubu hradeckých fotbalistů Tomáš Roman.

Čtěte také

Další z dlouholetých fanoušků, Jan Kotouček, si dokonce vybavuje dobu ještě před revolucí, kdy už také byla výstavba nového stadionu velmi blízko. „Viděl jsem první maketu nové arény v roce 1988 ve zdejším Prioru. Měl to být stadion pro 18 tisíc diváků, podobný stadionu v Trnavě. Nikdy se to ale nezrealizovalo, protože v roce 1989 přišla změna režimu a nové vedení radnice to skácelo.

A tak si všichni museli počkat až do letošního léta na nový fotbalový stánek, který bude sloužit také dalším sportům nebo hudebním koncertům. Pro město to byla největší investice za mnoho posledních let. Ale i díky nové aréně se vedení fotbalového klubu podařilo tým během léta výrazně posílit.

„Je to krásné se vrátit na nový stadion. Teď jsem se tam byl podívat a je to přesně to, co Hradec potřebuje. I za ty poslední úspěšné sezóny, tak věřím, že to naláká ještě více fanoušků, a že to Hradečáky semkne dohromady. Bude to krásná kulisa pro diváky a nám hráčům to pomůže, to jsou slova ofenzívního záložníka Václava Pilaře, který se do svého mateřského klubu vrací po 11 letech, kdy se vypracoval v jednoho z nejlepších křídelníků v lize.

Čtěte také

Spolu s ním hradecký celek v posledních týdnech posílil brankář Zadražil, obránce Heidenreich, záložník Krejčí nebo útočníci Šašinka s Julišem.

Na zápasy v nové aréně se těší všichni, včetně talentovaného Matěje Koubka, který se o stadionu zmiňoval i na nedávném mistrovství Evropy do 23 let. „Zvýšený zájem hradeckých fanoušků o fotbal určitě vnímám. Ale musím říct, že se nejedná pouze o hradecké fanoušky, ale vlastně o všechny lidi z fotbalového prostředí. Na Euru se nás teď na nový stadion zeptal snad skoro každý.

„A také moje rodina, i lidé, kteří třeba ani tolik fotbal nesledují, tak o nové aréně ví, dodává s úsměvem Matěj Koubek.

Čtěte také

V následujících letech bude novou, multifunkční arénu spravovat vedení fotbalového klubu FC Hradec Králové. Zároveň bude město Hradec Králové, jako vlastník stadionu, hledat silného strategického partnera.

I to je úkol pro vedení radnice v čele s primátorkou Pavlínou Springerovou, která nové aréně fandila už od malička. „Já jsem od dětství fanynkou hradeckého sportu a fotbalu také. Takže se těším, že na novém stadionu uvidíme krásné zápasy, protože nám fotbalisté dělali poslední dvě sezóny opravdu radost.

V posledních dvou letech měli hradečtí fotbalisté úkol jasný. Udržet se v první lize, aby novou arénu otevírali utkáním v nejvyšší domácí soutěži. To splnili a teď by si rádi užívali jeden z nejlepších sportovních stánků v republice jako prvoligoví co nejdéle.

autoři: Tomáš Borovec , baj
Spustit audio

Související