Sportovní hala v Chrudimi za 350 milionů? Nový hotel a parkovací dům zvedají cenu

20. červenec 2023 11:46

Proměna sportovní haly v Chrudimi by měla být výraznější a velkorysejší, než byl původní plán. Stavbaři zatím pracují na první etapě rekonstrukce, radnice už ale chystá pokračování. A pokud svoje návrhy prosadí, bude to možná největší investice v historii města - náklady by mohly přesáhnout 300 milionů korun.

Pro sportovce je sportovní hala aktuálně uzavřená a ještě nějakou dobu to tak zůstane. Na jaře začala první etapa přestavby za 100 milionů korun. Dělníci opraví celý vnitřek hlavní budovy a zároveň přistaví další tělocvičnu. Práce potrvají ještě rok, hotovo by mělo být v srpnu 2024. Původně se počítalo s tím, že tohle bude vůbec nejnáročnější část celé proměny haly, ale to už úplně neplatí.

Možná podoba chrudimské sportovní haly s třípatrovým parkovištěm

Noý hotel i parkovací dům

Na sportovní halu navazují ještě dvě další budovy - Sporthotel a Tyršův dům. A ty mají přijít na řadu v dalších etapách. Sporthotel se nebude opravovat, ale rovnou bourat a stavět znovu. Navržená je moderní stavba, která by měla být vyšší než ta současná. Zásadní ale bude další změna - radnice přidala ještě parkovací dům za halou. Měl by mít kapacitu skoro dvě stě míst a na střeše další hřiště.

To je také důvod zvýšení odhadovaných výdajů až na 350 milionů korun. „Rostly nejenom nároky sportovců, ale rozhodli jsme se, že to uděláme trochu komplexněji. A také jsme se rozhodli, že vystavíme ten velký třípatrový parkvoací dům, se kterým se původně vůbec nepočítalo,“ dodává radní Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti).

Podklady by měly být hotové v roce 2025, samotné práce by tak mohly začít o rok později. Ale musí s tím nejdřív souhlasit zastupitelé města. Radnice chce pro ně po prázdninách připravit seminář, na kterém jim plán podrobně představí. Chrudimští zastupitelé pak budou rozhodovat o tom, jestli se jim navržená nová podoba haly líbí a jestli si město může tak velkou investici dovolit.

Spustit audio

Související