Sportovní reportér Suchan zvládá sám celý biatlon. Děsí ho komentování šachů

11. únor 2024

Co všechno musí zvládat sportovní reportér v terénu? A jsou sporty, které se do rádia moc nehodí? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátor Jiří Kohout si v Klubu Rádia Junior povídal se sportovním reportérem zpravodajství a redaktorem Českého rozhlasu Janem Suchanem. Ten se z Nového Města na Moravě, kde probíhá biatlonové mistrovství svta rozpovídal o rozhlasové práci na zde probíhajícím Mistrovství světa v biatlonu.

Práce v terénu

Rozhlasoví reportéři často jezdí na světové šampionáty a mistrovství jen v jednom. Sami tak musí zvládnout velkou spoustu věcí. Napříkald na biatlonové střelnici postávají se sluchátky, mikrofonem i mobilním telefonem, na kterém kontrolují průběžné výsledky.

Michal Krčmář finišuje stíhací závod

Na střelnici má reportér možnost zapojit do živého vysílání i trenéra. „Je to naprostý unikát biatlonu, v žádném jiném sportu to takhle nefunguje,“ vysvětluje. Po závodu se reportér přesouvá to takzvané mixzóny, kde se setkávají sportovci a novináři a kde probíhají rozhlasové nebo televizní rozhovory.

Letos v Novém městě na Moravě na to ale Honza sám nebyl a společnost mu dělali další dva rozhlasoví parťáci. „Můžeme se střídat, člověk se může lépe orientovat v závodu, může se třeba napit, může si udělat pomlku, může si vyhledat informace.“

Šachy by byly nepříjemné

Sportovní reportáže jsou složitou disciplínou. Reportéři jsou očima posluchačů, musí totiž kromě výsledků popisovat i to, co vidí. Ne všechny sporty by ale asi byly pro rozhlasové vysílání záživné.

„Mohly by to být šachy, to si umím představit, že by opravdu bylo pro rozhlasového reportéra hodně nepříjemné a nesnadné, zvlášť když tam jsou třeba i minutové pasáže, kdy šachista přemýšlí,“ myslí si Honza.

Jak si takové komentování šachu představuje? A kolik trestných kol běžel Honza, když si zkoušel biatlonovou střelbu? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jiří Kohout , bva , kpe
Spustit audio

Související