Správa železnic připravuje opravu nádraží v Ostravě-Vítkovicích

28. prosinec 2023 08:40

Příští rok začne oprava nádraží v Ostravě-Vítkovicích. Správa železnic (SŽ) teď hledá stavební firmu. Budova byla postavená v 60. letech, v takzvaném bruselském stylu. Posledních několik let ale už chátrá.

Nádraží je na takzvané Polanecké spojce, která spojuje ostravská nádraží Svinov a Kunčice. Budova byla postavena v 60. letech minulého století v takzvaném bruselském stylu, jde o vrcholné dílo architekta Josefa Dandy. Pro potřeby současné železnice je ale budova předimenzovaná a léta chátrá. V roce 2020 ministerstvo kultury prohlásilo výpravní budovu za kulturní památku.

SŽ budovu plánuje opravit zvenku i zevnitř a upravit se chystá i její okolí. „Prostory projdou celkovou modernizací včetně nových pokladen a zázemí pro dopravce. Cestující budou mít k dispozici také novou čekárnu se zázemím a v neposlední řadě také nový orientační a informační systém,“ říká mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Správa už na rekonstrukci budovy vypsala tendr. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je přes 340 milionů korun, celkové investiční náklady převýší 400 milionů korun. „Zahájení této investice se plánuje na druhou polovinu roku 2026 s dokončením v roce 2029,“ dodává Gavenda.

autoři: mik , nfl , tif
Spustit audio

Související