Stanice Nula. Rozhlasový vysílač jako hudební nástroj

29. listopad 2023

Neotřelým způsobem se místa spojená se šířením rozhlasového signálu rozhodli využít autoři unikátního projektu, který vznikal v návaznosti na 100. výročí vysílání Českého rozhlasu. Celkem pět skladeb autorsky realizoval ansámbl TOPOS KOLEKTIV na pěti různých místech spojených s vysíláním rozhlasového signálu. Postupně navštívili Žižkovskou věž, Ještěd, Bukovou horu, Lechův kámen či rozhlasový vysílač Liblice B, který je s výškou 355 metrů vůbec nejvyšší stavbou v Česku.

Koncept: TOPOS KOLEKTIV / Annabelle Plum (hlas), Martin Klusák (dechové nástroje a akordeon), Tereza Kerle (hlas, perkuse), Tomáš Kerle (perkuse, elektronika), Hana Hrachovinová (harfa), Marek Kimei Matvija (flétny shakuhachi) a Ian Mikyska (strunné nástroje)
Premiéra: 29. 11. 2023
Zvuk: Martin Klusák, Ladislav Železný
Postprodukce: Martin Klusák, Ian Mikyska
Dramaturgie: Ladislav Železný
Projekt byl realizovaný v koprodukci Českého rozhlasu Vltava a spolku NEIRO Association for Expanding Arts z.s. za podpory Ministerstva kultury České republiky, Magistrátu hlavního města Prahy a Státního fondu kultury ČR a také díky vstřícnosti společnosti České Radiokomunikace a.s.

Lechův kámen
Lechův kámen není obecně spojen s rozhlasovým vysíláním, avšak podle pověsti je to místo vůbec prvního vysílaní na našem území. Zde kníže Lech svému bratrovi Čechovi signalizoval kouřovými signály místo, kde se usadil. Je zde ohromný kámen a lze se domnívat, že vysílání probíhalo právě z vrcholu toho asi 5 metrů vysokého bloku ruly, dnes zvaného Lechův kámen. Podle pověsti také název města Kouřim dokládá samotný akt kouřových signálů.

Ještěd
Skladba vznikla uvnitř i vně vysílače Ještěd na začátku února 2023. Hora byla pod sněhovou pokrývkou a vrchol vysílače obalený krustou ledu. Z mraků se valila sněhová vánice. Uvnitř hyperboloidu kondenzovala vlivem rozdílných teplot voda, a tak se ve výšce několika desítek metru nad zemí objevily zvuky, připomínající spíš podzemí, doplněné meluzínou. Burácením zimní vichřice jemně slyšitelné přes skořepinu vnějšího pláště budovy, navozovalo zvláštní pocit pohybu prostorem.

Liblice
Vysílač Liblice B je neuvěřitelný monument a se svou výškou 350 metru je nejvyšší stavbou v ČR. Provoz vysílače byl na konci roku 2021 ukončen. Na bližší pohled je to nádherná stavba, kde se v perspektivě ztrácí pojem o rozměrech. Úhledně symetrické klastry drátů napojený na technologickou budovu s modulačními trafy, vytváří zajímavý geometrický pletenec ohromné antény. Dráty a kovová konstrukce přirozeně svádí k myšlence, celý objekt použít jako hudební nástroj.

Žižkov
Žižkovský vysílač je jednou z nejvýraznějších dominant Prahy. Naslouchat městu z výšky 130 metru je ojedinělý moment, stejně tak jako slyšet elektromagnetické pole, zachycené uvnitř vysílače speciálním mikrofonem. Signály zvonů stověžaté Prahy se mísí s vysíláním elektromagnetickými signálů v jeden celek. Kvalita architektury a napětí statiky stavby vybízí ke zklidněnému spočinutí ve výšce horizontu šíření signálů. Jakoby projektil vyfluslý tubusem tiše prolétl nad městem.

Stanice Nula. Rozhlasový vysílač jako hudební nástroj

Buková hora
Betonový monument vysílače na Bukové hoře je z jedné strany obklopený náhorní plošinou s pastvinami Verneřického středohoří, z druhé strany roklinami a svažitým terénem údolí Labe. Záznam probíhal během slunného srpnového dne, takže bylo možné vystoupit i na ochoz vysílače ve výšce 150 metrů nad terénem a mikrofony i struny nástrojů nechat ošlehat velmi silným větrem, který se tak stal nedílnou součástí a dalším spoluautorem celé skladby.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.