Staňte se občanem Třemošnice, a dostanete za to peníze. Radnice se snaží zastavit úbytek obyvatel

22. prosinec 2021 09:37

Nahlaste si u nás pobyt, a dostanete peníze na ruku. Třemošnice na Chrudimsku se několika cestami snaží zabránit tomu, aby lidé z města odcházeli. Chce po nich, aby si naopak jako trvalé bydliště zapsali právě Třemošnici. A jako motivaci zvolila radnice peníze.

Třemošnická radnice nabízí pět tisíc korun. A jediná podmínka je, že si zájemce o příspěvek nahlásí trvalý pobyt. Nabídka neplatí jen pro samotné město, ale i okolní místní části. A míří pak hlavně na ty, kdo v Třemošnici fakticky bydlí, jen jsou zapsaní jinde.

Čtěte také

Typický případ jsou třeba chataři nebo chalupáři, ti ve městě často tráví většinu roku, nebo jsou přestěhovaní natrvalo, ale technicky občany města nejsou. Příspěvek bude možné čerpat jen jednou, není možné se přihlašovat a zase odhlašovat, a radnice má i další pojistky proti případnému zneužití.

Neklesnuout pod 3000

Vedení města tak chce udržet počet obyvatel nad třemi tisíci. Číslo poslední roky pořád klesá a už je skoro na této hranici. A ta je velmi důležitá. Protože podle počtu obyvatel dostávají obce státní příspěvky. A kdyby se stalo, že Třemošnice spadne pod stanovený limit, bude to znát na rozpočtu. Ztratila by tak asi sedm milionů korun a to je pro ni velmi významná částka.

To ale není jediný způsob, jak stěhování lidem pryč z města zabránit. Třemošnice chce také nabídnout místo pro bydlení. Město postupně chystá parcely pro nové domy. A to bylo i hlavní téma podzimního referenda, kdy se rozhodovalo o využití průmyslové zóny. V něm obyvatelé Třemošnice rozhodli o tom, že by tam neměla stát nová továrna, ale pozemky se využijí právě pro stavbu rodinných domů.

Spustit audio

Související