Staré dosloužily. Ve Slatiňanech mění kilometry ohrad kolem výběhů

31. červenec 2023 07:20

Rozřezané železné trubky a novotou zářící dřevěné kůly. Tak teď vypadají pastviny kolem slatiňanského hřebčína. Řemeslníci tam staví kilometry nových ohrad. Dřevěné poškodil čas, železné zase padající stromy nebo neposlušná auta. Původní ohrady vydržely několik desetiletí, ale už byly v tak špatném stavu, že se začíná kompletně znovu.

Nové dřevěné ohrady v blízkosti zámku jsou sestavené z mohutných břeven. Sahají do výšky metr dvacet a kousek od silnice jsou naprostá nutnost, vysvětluje vedoucí slatiňanského chovu Petr Víšek. „Kdybychom tam neměli elektrický ohradník a ty ohrady by byly nižší, tak by koně určitě utekli.“

A nemusí to být jen situace, kdy se zvířata snaží zábrany aktivně překonat. Někdy podle Víška stačí jen jemné podrbání. „Občas se stává, když není ten kolík v úplně dobrém stavu, tak se klisna trošku podrbe a praskne to.“

Ohrady občas poškodí padající strom nebo nabourá auto

Ale problém nebylo jen shnilé dřevo. Vyměňují se také kovové úseky, které narušila rez, nebo je poškodily padající stromy. „Ty ocelové byly pravděpodobně dělané na konci 80. let,“ odhaduje Víšek. Ohrady v těsné blízkosti zámeckého parku občas poškodil padající strom a někdy do nich také vrazilo projíždějící auto.

Řemeslníci přitom nestaví ohrady kolem pár výběhů. Výměna se počítá na kilometry. „Byly už v katastrofálním stavu. Když odečtu kilometr dřevěných ohrad v knížecí oboře ve Slavicích, tak k tomu přibylo 1300 metrů kovových ohrad u Švýcárny. K tomu můžeme připočíst ještě 1240 letošních. To vychází na necelých pět kilometrů ohrad,“ doplňuje zástupce ředitele Národního hřebčína Kladruby nad Labem Vlastimil Váňa. Za nové ohrady zaplatí národní hřebčín přes deset milionů korun.

Spustit audio

Související