Starosta rekordman vede Dolní Třebonín. Pavel Ševčík je v čele obce s jedinou přestávkou už 32 let

26. říjen 2022 09:20

Za posledních dvacet let se tam počet obyvatel zdvojnásobil. To ale není jediná zajímavost Dolního Třebonína na Českokrumlovsku. Už 32 let vede obec Pavel Ševčík ze Starostů a nezávislých. Jihočeského rekordmana po komunálních volbách znovu ve funkci potvrdilo ustavující zastupitelstvo.

Když starosta Dolního Třebonína Pavel Ševčík sejde z místností obecního úřadu dolů, dostane se do mateřské školy. „Tady bylo pohostinství. Bylo tady řadu let, ale protože klesá zájem občanů o využívání hospody a sháněli jsme prostory pro školku, přesunuli jsme ji sem. Školka byla dříve ve škole, takže tam jsme zase uvolnili místo pro žáky,“ vypráví.

Hlavním důvodem, proč se po 32 letech ve funkci znovu postavil do čela kandidátky pro komunální volby, byla podle něj stavba sportovní haly. „Letos na jaře jsme ji rozestavěli, a protože ta stavba je náročná na logistiku i financování, nedokázal jsem si představit, že bych od toho utekl a nechal stavbu nedokončenou. To byl hlavní motiv,“ vysvětluje.

Hala bude sloužit pro sportovní a kulturní akce i potřeby obce. „Máme tady troje hasiče, divadelníky, fotbalisty, stolní tenisty, máme tady spoustu spolků, kterým teď chybí zázemí,“ dodává Pavel Ševčík.

Čtěte také

Zvláštností místní základní školy je otevřená učebna. „My jsme o krok dopředu. V době koronaviru se začaly propagovat otevřené učebny, aby byly vzdušné, aby se nákaza nešířila, a my už jsme měli postavenou otevřenou učebnu,“ usmívá se starosta.

Jednou z obyvatelek Dolního Třebonína je Marie Švecová. „Já jsem se tu narodila a teď už jsem asi třicet let zpátky v domě po rodičích. Jsou tady různé akce, třeba májka nebo rozloučení s prázdninami, bývá tam hodně lidí, takže si myslím, že je to tu dobré,“ komentuje.

V roce 2000 měla obec 605 obyvatel, teď jich je podle posledního sčítání lidu zhruba 1350. „Před dvaceti lety jsme se rozhodli zahájit výstavbu, která měla za cíl obec ekonomicky stabilizovat. Celkové náklady byly asi půl miliardy. Obec se omladila, z výstavby máme trvalé příjmy, a díky tomu můžeme investovat,“ říká starosta Pavel Ševčík.

V nové části Dolního Třebonína vzniklo téměř 300 bytů. První dvě etapy byly formou družstevní výstavby za přispění dotací z ministerstva pro místní rozvoj. Další část výstavby pokračovala vybudováním takzvaných sociálních bytů, které byly financované s přispěním státní dotace a úvěru obce.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související