Stát je na další vlnu pandemie koronaviru připravený. K dispozici je vakcína proti nové mutaci, potvrzuje odborník

3. září 2023

V současnosti neplatí žádné restrikce vůči nakaženým koronavirem ani povinná karanténa. Počty nakažených ale mírně stoupají. Ministerstvo zdravotnictví proto apeluje na ohrožené lidi, aby zvážili očkování. K dispozici je adaptovaná vakcína proti nové mutaci. „U většiny lidí už uplynula dlouhá doba od posledního očkování. Vakcinaci by proto měli zvážit lidé nad 60 let a chronicky nemocní,“ doporučuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Pokud někdo v létě covid prodělal a zároveň se teď chce nechat naočkovat, jak by měl postupovat? Jsou nějaká omezení nebo doporučení?

Po prodělání onemocnění přetrvává imunita individuálně různě dlouhou dobu. Lidé, kteří prodělali onemocnění před půl rokem, nemusejí na očkování bezpodmínečně spěchat. Udává se, že za tři až šest měsíců po prodělané nemoci je možné se nechat očkovat.

Čtěte také

Velmi důležité je také to, čím se nakazili. S novou variantou viru, která tu začíná cirkulovat, by pro ně nová adaptovaná vakcína mohla být benefitem.

Jak je podle vás stát připravený na případnou další vlnu epidemie? Změnila se strategie v boji proti šíření viru?

Příprava spočívá v tom, že jsou zabezpečeny dostatečné dodávky vakcín. Je domluveno i to, že dojde k okamžité výměně, jakmile se objeví nová adaptovaná očkovací látka.

Restrukturalizuje se a připravuje se Národní institut pro zvládání pandemie, který bude připraven na případné další hrozby, které by se mohly objevit. V tuto chvíli je to tedy spíše o zájmu lidí o očkování a o dostatečné kapacitě očkovacích míst. Vzhledem k tomu, že zájem asi nebude extrémně vysoký jako v počátcích, tak věřím, že stávající kapacity očkování zvládnou.

Jaký je zájem o novou vakcínu proti RS virům? A proč se Češi v porovnání s jinými zeměmi nenechávají příliš očkovat proti chřipce? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , opa
Spustit audio

Související