Stavba náplavky u budovy krajského úřadu v centru Liberce nabírá zpoždění

15. duben 2024 15:20

Na začátku března 2024 měla začít stavba náplavky u budovy krajského úřadu v centru Liberce. Žádná stavební firma si ale zatím staveniště nepřebrala. Výsledky soutěže totiž začal přezkoumávat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Čtěte také

Soutěž na náplavku proběhla, přihlásilo se do ní šest firem a jako vítěznou určila komise společnost CL-Evans. Ta za výstavbu náplavky nabídla nejnižší cenu, tedy 130 milionů korun. To je podle náměstka hejtmana Zbyňka Miklíka z Pirátů o dvacet procent méně, než s čím kraj počítal před vypsáním soutěže. Výsledek výběrového řízení napadla jedna z neúspěšných firem se sídlem v Litoměřicích, která v nabídce uvedla cenu o deset milionů vyšší.

Námitky stále prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle jeho mluvčího Martina Švandy je důvodem to, že podle neúspěšného žadatele byl výběr vítězné firmy údajně nezákonný. V čem, to mluvčí nechtěl dál komentovat. Rozhodnutí zatím antimonopolní úřad nevydal. Stavba náplavky tak nabírá zpoždění.

Protože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nemá žádnou lhůtu, do kdy musí rozhodnutí vydat, zpoždění se může táhnout i několik měsíců.

Prostranství před krajským úřadem se má výrazně změnit. Úprava čeká parčík mezi budovou kraje a sídlem Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, počítá se tam s plochou pro pořádání různých akcí, trhů a podobně.

Velká změna bude v samotném přístupu do krajského úřadu. Teď tam k hlavnímu vchodu vede rampa, která vyrovnává výškový rozdíl mezi vchodem a chodníkem. Nově povede přímo ke schodům most z druhého břehu řeky, tedy z ulice U Nisy. S mostem počítaly už původní plány, když se výšková budova původně Státního výzkumného ústavu stavěla, ale nakonec na něj nebyly peníze.

Kultivovat by se měl i protilehlý břeh Nisy, tedy parčík v lokalitě Na Rybníčku. Ten je ale v režii liberecké radnice a ta zatím nemá potřebná povolení ke stavbě.

Spustit audio

Související