Stavba úseku dálnice D35 mezi Hořicemi a Sadovou bude nejspíš hotová dříve, než se předpokládalo

14. březen 2024 08:18

Ředitelství silnic a dálnic otevře nejspíš nový úsek dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi na Jičínsku o několik měsíců dřív, než původně předpokládalo. Urychlit práce umožnilo příznivé počasí. I tahle informace zazněla na setkání zástupců ŘSD s ministrem dopravy Martinem Kupkou z ODS a jeho stranickým kolegou, předsedou vlády Petrem Fialou, na staveništi nedaleko Sadové. 

Úsek dálnice D35 ze Sadové do Hořic bude podle Ředitelství silnic a dálnic hotový dříve, než bylo v plánu. Příznivé počasí umožnilo dělníkům získat několikaměsíční náskok, řidiči se tedy po nové dálnici projedou nejspíš už v prosinci příštího roku.

Čtěte také

„Po celou dobu zimy se tady intenzivně pracovalo na velké části zemních prací. Zakládá se estakáda u Hořic, opravdu míříme k tomu, aby se i v tomto případě ta stavba urychlila a bylo možné ji dokončit před koncem příštího roku,“ slova ministra dopravy Martina Kupky z ODS řidiče nejspíš potěší, a to přesto, že je řeč zatím jen o úseku, dlouhém zhruba 10,5 kilometru.

A letos se pohne i další úsek dálnice D35 v Královéhradeckém kraji, slibuje Martin Kupka. „Zároveň už probíhají archeologické práce na tom navazujícím úseku, od Sadové směrem na Plotiště a Hradec Králové. To je další úsek, který bychom chtěli v letošním roce rozběhnout.

Na úsek Sadová - Hořice, který bude dokončený jako první, budou navazovat další části dálnice D35. Ta je podle ministerstva dopravy jednou z vládních priorit, protože po dokončení bude alternativou přetížené dálnice D1 a propojí východ republiky se západem a severozápadem.

Čtěte také

Pracovat se tedy začne i na dalších úsecích, říká ředitel ŘSD Radek Mátl. „Navazujeme dalšími úseky směrem k Jičínu, kde už chceme v letošním roce vypsat výběrové řízení na úsek Libice - Hořice. Ten je 16,5 kilometru dlouhý a stavba by se měla zahájit v příštím roce. Současně připravujeme výběrové řízení na obchvat u Libic, což úsek krátký, pouhých 1,5 kilometru. Věříme, že stihneme všechny tyto akce dokončit nejpozději do konce roku 2027, případně v roce 2028.

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS uvedl, že je rád, že se z regionu postupně stává lokalita s bezpečnou a kvalitní dopravní infrastrukturou. „Když dnes slyším termíny 2027 a 2028 ukončení výstavby této dálnice do Jičína, tak mne hřeje u srdce. A jsem rád, že jsme k tomu i my přispěli například investicemi kraje, jako je obchvat Jičína, Robousy, a podobné záležitosti.

Kraj zároveň staví nebo bude stavět další obchvaty, třeba u Jaroměře, Náchoda nebo Rychnova. Zlepší se i situace v Pardubickém kraji, tam by ŘSD začalo rádo stavět už letos obchvat Litomyšle. V tomhle případě ale ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl připustil určité riziko zpoždění. A to přesto, že se podařilo připomínky některých měst a obcí na trase vyřešit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související