Stavbaři dokončují hrubou stavbu nového sídla chrudimské policie

1. květen 2019 07:05

Stavbaři dokončují hrubou stavbu nového sídla chrudimské policie. Sedm budov za 363 milionů korun vzniká na okraji areálu bývalého podniku Transporta. Dosavadní umístění v historickém objektu dřívějšího soudu je už nevyhovující.

Hlavní soudní budova pochází z roku 1860 a stojí v těsné blízkosti Resselova náměstí. V části se ještě zachovaly původní historické cely. Novější budova byla dokončena v roce 1930. Poslední velká rekonstrukce objektu se uskutečnila v 70. letech.

Kromě energetických a prostorových podmínek nesplňuje ani požadavky na rozvody komunikačních sítí a nemá k dispozici parkovací místa. Rekonstrukce by podle vedoucího územního odboru Chrudimi Ladislava Tomáška byla velmi nákladná a ani tak by výsledek nebyl ideální. Chrudimská policie má kolem 150 zaměstnanců.

Stavba nového sídla Policie ČR v Chrudimi

V novém sídle bude kromě administrativní části pamatováno i na tělocvičnu, střelnici, garáže, opravnu techniky a čerpací stanici. Jeden objekt bude vyhrazen kynologům. Protože je areál na okraji města, vznikne pro řidiče velké parkoviště. O osudu současných budov policie zatím není rozhodnuto, zřejmě budou převedeny na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který je nabídne dalším státním institucím a případně prodá.

Pozemky pro nové sídlo policie částečně vlastnil stát, další odkoupil od firmy Onivon, která vlastní velkou část areálu bývalé Transporty. Na stavbu přispěje Evropská unie 206 miliony korun. Stavba by měla být dokončena do konce příštího roku, zatím vše nasvědčuje tomu, že to bude i dříve.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související