Stejně jako se covid-19 dostal na člověka ze zvířat, může se šířit i naopak. Nejnáchylnější jsou kočky, tvrdí veterinář

15. duben 2020

Vědci už covid-19 odhalili u čínských psů, belgické kočky i tygra newyorské zoo. Zdá se, že pro ně ale nebezpečí není tak veliké, tvrdí veterinář David Modrý.

Čtěte také

„Covid-19 pochází ze zvířat, takže není překvapivé, že se objevuje i u nich samotných,“ tvrdí veterinář David Modrý z Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

„Samotný nález virové RNA v materiálu z koček nebo psů ale hned neznamená, že zvíře je i hostitelem viru. Není překvapivé, že v rodinách, kde žijí pacienti s covidem-19 a kde se vyskytuje plno virových částic, může být pozitivní i stěr z nosní sliznice psa. Nic vám to ale neřekne o tom, jestli je pes taky infikován,“ dodává ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Není totiž vůbec jisté, jestli se „ten váš“ virus začne v těle zvířete dál replikovat, to pak onemocní a projeví se i nějaké klinické příznaky. Zvířecí hostitelé jsou ale podle veterináře klíčoví pro vývoj a výzkum nové vakcíny.  

Kočky a fretky

„Zatím první objektivní světlo přinesly výsledky nedávno zveřejněné čínské experimentální studie. Prokázaly schopnost viru dál se vyvíjet v kočkách a v experimentálních podmínkách se mezi nimi i dál šířil. V omezené míře se vyvíjel i ve fretkách. Na rozdíl od psů, prasat, nebo ptáků (kuřat a kachňat), kde se nenašel,“ vysvětluje.

Čtěte také

Co tak víme, je, že přenos genetické varianty nového koronaviru je velmi rychlý, a to směrem k lidským, opičím nebo kočičím buňkám. Taky proto jsou i v českých zoologických zahradách a parcích zavedena přísná hygienická opatření.

„Přenos na viru na některá zvířata tak možný je, ale nebezpečí, zdá se, není tak veliké… Podívejte se na to množství infikovaných lidí celého světa. Je nepravděpodobné, že kdyby tady byl nějak významnější patogenní přenos na psy a kočky, tak bychom dnes viděli už tisíce klinických případů. To ale neznamená, že by k přenosům docházet nemohlo, a pravděpodobně k nim po nějakou dobu ještě i docházet dál bude,“ dodává veterinář.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru. Ptal se Ondřej Ševčík.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.