Sto minimlékáren zastavilo výrobu. Některé nezvládly nárůst nákladů, jiné nesehnaly pracovníky

14. leden 2024 08:32

Stovka minimlékárem v Česku loni přerušila výrobu. Vyplývá to z informací Státní veterinární správy. Farmáři dodávali na trh výrobky z vlastního mléka, někteří se ale potýkali s nedostatkem zaměstnanců, jiným se výroba po navýšení nákladů už nevyplatila. Na jihu Čech skončilo dvanáct minimlékáren.

V Markvarci na Jindřichohradecku vyráběl sýry Václav Fuka. Stroje v sýrárně stojí od loňského roku. „Asi je tady zatím necháme, ale v nejbližších pěti letech určitě vyrábět nezačneme. První rána přišla v době covidu, kdy se přestaly konat veškeré farmářské trhy,“ vzpomíná.

„V období, kdy se nejvíc dojilo, jsme vyráběli kolem osmdesáti kilogramů sýra a dalších mléčných výrobků, a to jsme neměli šanci prodat. Restaurace byly zavřené, přestaly od nás brát a byli jsme na nule,“ dodává.

Rodina neměla odbyt pro své výrobky, ale musela stále platit výdaje spojené s chovem zvířat. „Nakupovat seno, obiloviny pro kozy, k tomu péče. Musela jsem se o zvířata starat, tudíž jsem ani nemohla chodit do práce,“ popisuje Martina Fuková.

Pandemii koronaviru farma Fukových ještě ustála. Následné dramatické navýšení nákladů ale už ne. „Bylo to hrozné, zdražily energie, veškerá potrava pro zvířata, obaly. Byl to nepoměr nákladů a zisku,“ říká Václav Fuka.

Čtěte také

Podle informací Státní veterinární správy loni přerušilo výrobu dvanáct jihočeských minimlékáren. Důvodem byla nejen rentabilita, ale například někteří starší farmáři neměli pokračovatele. Jiní už nedokázali v rámci rodiny zvládnout všechnu práci na farmě.

„Většina výrobců narazí na problémy s pracovní silou. Dalším úskalím jsou samozřejmě zákonné požadavky, legislativa, dodržování všech předepsaných standardů. Největší problémy mají střední podniky, které už zaměstnávají třeba deset lidí, protože jsou závislé na odbytu v tržních řetězcích, kam skoro nemají šanci se dostat,“ uvádí ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Právě smlouva s jedním obchodním řetězcem ale zachránila minimlékárnu Mláka na Jindřichohradecku. Ta byla po pandemii koronaviru a následném navýšení nákladů na pokraji krachu.

Spustit audio

Související