Tisíce litrů vína vyrobí producenti na jihu Čech. Pěstování vinné révy mají většinou jako koníčka

12. říjen 2023 11:05

Produkce vína není v Čechách už jen doménou vinařských oblastí jižní Moravy a Středočeského kraje. Vinohrady se stovkami hlav vinné révy najdete také na jihu Čech. Jeden z nich je ve Lhenicích na Prachaticku v nadmořské výšce 600 metrů. Na začátku října tam sklidili hrozny z pozdních odrůd, teď už z nich vinař v Hrbově u Netolic dělá burčák.

„Přestože je vinohrad v 600 metrech, sklízeli jsme ve stejné době, jako se sklízí víno na Moravě. To bylo velmi zajímavé a kluci z Moravy se tomu smáli,“ vypráví vinař David Ryba v kvasírně vína v Hrbově u Netolic.

„Víno teď bude kvasit jedenáct dní. Máme řízené kvašení, to znamená, že můžeme pomocí sond hlídat teplotu kvasu. Letošní sklizeň je nádherná. Počasí bylo pro vinnou révu velmi příznivé – na jaře hodně vody, krásné léto a nádherný podzim. Myslím, že z úrody získáme zhruba 1200 litrů vína,“ dodává.

David Ryba se přistěhoval do Jihočeského kraje před pěti lety. Nejdřív vyráběl víno z hroznů, které si dovezl, potom založil vlastní vinohrad. „Můj kamarád mě trošku hecoval, že si mám zkusit vysadit pár hlav. A já jsem říkal, že pár hlav zkoušet nebudu, tak jsme jich zasadili rovnou osm set,“ směje.

Čtěte také

Révu začal pěstovat na místě starého třešňového sadu u Lhenic. „Před třemi lety jsme ho vykáceli a založili tam nový vinohrad úplně od píky. Máme tam dvě bílé odrůdy a dvě modré odrůdy,“ doplňuje.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zaznamenává, že v Česku se výsadba vinné révy rozšiřuje i ve vyšších nadmořských výškách. Plodině se v těchto oblastech daří díky globálnímu oteplování.

„Podle údajů registru vinic je v Jihočeském kraji necelý jeden hektar vinic, přesně 0,71 hektaru. Tuto plochu obhospodařuje celkem pět pěstitelů, kteří nejsou zaregistrováni jako výrobci vinařských produktů. V jižních Čechách je více malých vinic, které nepodléhají povinnosti registrace dle zákona. Odrůdy, které pěstují, většinou patří mezi moštové, odolnější vůči horším klimatickým podmínkám a méně citlivé vůči chorobám,“ uvádí mluvčí ústavu Ivana Kršková.

Vinné révě se v Jihočeském kraji daří nejenom na Lhenicku a Chelčicku, ale například také v Táboře, u Hluboké nad Vltavou, Chlumu u Třeboně nebo u českokrumlovského zámku.

Spustit audio

Související