Strakatý pás. Sherlock Holmes řeší záhadné úmrtí mladé dívky na rodinném venkovském sídle. O život se bojí i její sestra

7. duben 2024

V rozhlasové dramatizaci povídky Arthura Conana Doyla uslyšíte Miloše Kopeckého jako Sherlocka Holmesa a Rudolfa Hrušínského v roli jeho pobočníka doktora Watsona.

Účinkují: Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský, Gabriela Vránová, Hana Maciuchová a Josef Bek
Napsal: Arthur Conan Doyle
Dramaturgie: Jarmila Kondrádová
Překlad: Zora Wolfová
Zvukový mistr: Jiří Bartoš
Režie: Jiří Horčička

Mladá Helena je sirotek. Se sestrou Julií žijí na rodinném venkovském sídle otčíma, doktora Roylotta. Sestra ale náhle umírá. Otčím je stále podivnější, jeho nejlepšími přáteli jsou řvoucí paviáni a malý gepard…

Duchovní otec nejslavnějšího detektiva všech dob, sir Arthur Conan Doyle se narodil v roce 1859 v Edinburghu. Studoval medicínu na zdejší univerzitě a říká se, že diagnostické metody jednoho z tamějších profesorů ho přivedly na ideu dedukční metody, kterou později v jeho příbězích s takovým úspěchem užíval Sherlock Holmes. Psát začal právě na univerzitě, jeho první povídka vyšla časopisecky v roce 1879. Během studia a po jeho dokončení působil jako lodní lékař. Později si otevřel vlastní lékařskou ordinaci. Vedle lékařské praxe se věnoval i psaní.

Arthur Conan Doyle

První případ detektiva Sherlocka Holmese - Studie v šarlatové – napsal v roce 1886. Několik nakladatelství román odmítlo, vyšel tedy nejdříve časopisecky a teprve v roce 1888 i knižně. Druhý román o Sherlocku Holmesovi – Znamení čtyř - vyšel o dva roky později. O co méně pacientů měl Arthur C. Doyle ve své lékařské ordinaci, o to více psal. V roce 1891 začínají jeho holmesovské povídky vycházet pravidelně v časopise Strand Magazine. A čtenářům se líbily. O rok později vyšly knižně pod názvem Dobrodružství Sherlocka Holmese. Ovšem už v následujícím roce nechal autor slavného detektiva v povídce Poslední případ zahynout. V roce 1894 vyšly Vzpomínky na Sherlocka Holmese. S novým stoletím se ale A. C. Doyle ke svému slavnému a oblíbenému detektivovi opět vrací a v roce 1905 vydává sbírku povídek Návrat Sherlocka Holmese. Po delší pauze vychází roku 1917 knižně další sbírka povídek publikovaných dříve v časopise Strand Magazine Poslední poklona Sherlocka Holmese. Sbírka povídek s názvem Archiv Sherlocka Holmese vyšla v roce 1927.

Lékař a spisovatel Arthur C. Doyle byl velkým sportovcem, angažoval se v politice, hodně cestoval. Zemřel na selhání srdce ve svém domě v Crowborough v roce 1930.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio