Strany chystané magistrátní koalice v Hradci Králové ladí poslední podrobnosti koaliční smlouvy

29. říjen 2018 10:49

Strany připravované magistrátní koalice v Hradci Králové se dnes ještě sejdou nad posledními detaily chystané koaliční smlouvy a večer každá z nich ještě interně posoudí už hotovou dohodu. Pokud všechno půjde podle představ hnutí ANO, ODS, Změny pro Hradec a Zelených, koaliční smlouva bude podepsána zítra bezprostředně před ustavujícím zastupitelstvem. 

Všechny tři subjekty se dál snaží vyladit detaily smlouvy tak, aby jejich spojenectví bylo co možná nejpevnější. Prostor na chyby a případné rozpory totiž není, koalice bude mít těsnou většinu jediného hlasu a případnou tichou podporu KSČM vylučuje.

Rozhovor s budoucím primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem. Prioritou je Velké náměstí

Bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS) na archivním snímku z roku 2013.

Budoucí koalici na královéhradeckém magistrátu budou připravovat hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení. Strany spolu už podepsaly předkoaliční smlouvu.

Potvrdil to zastupitel za Zelené Martin Hanousek: „I na sociálních sítích se objevují různé pomluvy, které můžeme vyloučit. Má stanovené jednoznačné pravidlo, KSČM je jediná strana s kterou my absolutně nejednáme o žádné podpoře. Jestli komunisté naši koalici podpoří, je čistě na nich. Ale my jsme s nimi nejednali a jednat s nimi nebudeme."

Strany si rozdělily posty - primátorem by měl být Alexandr Hrabálek za ODS, náměstky Monika Štayrová a Věra Pourová za hnutí ANO, Jiří Bláha za ODS a Adam Záruba za Změnu pro Hradec a Zelené. Z jedenácti míst v Radě města by mělo mít hnutí ANO pět, ODS čtyři a Změna pro Hradec se Zelenými dvě místa.

Ruce nás všech vytváří společnost (ilustrační foto)

Podle Moniky Štayrové tuhle dohodu a další podrobnosti chystané koaliční smlouvy ještě každá ze stran posoudí na interním jednání: „Budou probíhat grémia koaličních stran a ta potvrdí nebo nepotvrdí dohodnuté podmínky, koaliční smlouvu a programové prohlášení."

Neočekává se, že by ještě došlo k zásadním zvratům. Přípravám věnovaly podle Martina Hanouska všichni hodně času a energie. Dokázat by to mělo i programové prohlášení: „Myslím si, že takové programové prohlášení Hradec Králové ještě neměl. A doufám, že obyvatelé města a ostatní politické strany, které nebudou v koalici, příjemně překvapíme."

Smlouvu podepíší všichni koaliční zastupitelé v úterý před ustavujícím zasedáním zastupitelstva.

Koalici v Hradci Králové utvoří hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení

Výhled na Velké náměstí

Hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení se domluvili na nové koalici v Hradci Králové. Hradecký demokratický klub dosavadního primátora Zdeňka Finka míří do opozice.

To pak oficiálně zvolí primátora a náměstky. Pravděpodobně se tak stane v tajné volbě, říká Martin Hanousek: „My jsme obdrželi ještě od bývalého vedení města takový standartní volební řád a tam je uvedena tajná volba. A já bych se tomu ani nebránil, protože si myslím, že takto zvolení lidé potom mají snad i silnější mandát. Může to být hned na začátku zkouška pevnosti té naší koalice."

A v podobném duchu mluvil i Alexandr Hrabálek za ODS, který by se měl podle dohody koaličních stran stát primátorem: „Mne spíš překvapuje, že některé jiné volby, i primátorů a jiných osob, byly veřejné. Samozřejmě, že to bude důkaz pevnosti naší koalice. Co k tomu mohu říct. Když je volba tajná, tak nikdo neví, jak dopadne."

Ustavující zasedání zastupitelstva Hradce Králové začne v Adalbertinu v úterý 30. října v 15 hodin.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související