Středočeští Sokolové si zacvičí na Gymnaestrádě v Rakousku. Spolu s nimi se tam představí tisíce cvičenců z celého světa

6. červenec 2019

Světové Gymnaestrády se konají každé 4 roky. Jde o sportovní svátek, který patří mezi největší sportovní akce na světě. Na minulé gymnaestrádě se sešlo asi 20 tisíc účastníků z 50 zemí. Letos se koná od 7. do 13. července v rakouském Dornbirnu.

„Je to vlastně festival gymnastiky pro všechny, což je součást toho konceptu sportu pro všechny. Sportu, kde nejde v první řadě o výsledky, ale především o radost z pohybu,“ vysvětluje mluvčí České obce sokolské Marek Brodský. „Letos se tam z České republiky chystá 600 reprezentantů, čili to bude těmi autobusy docela slušná kolona.“

Na Světové Gymnaestrádě v Rakousku představí sokolové skladbu Borci. Pochlubí se tam silovou gymnastikou

 

Středočeští sokolové na Gymnaestrádu pilně nacvičovali. Do Rakouska se těšili cvičenci například z Kolínska, Příbramska, Kladenska, Mladoboleslavska nebo sokolové z Českého Brodu či Mochova.

Česko-slovenskou skladbu spolu předvedli Sokolové loni v rámci Všesokolského sletu v pražských Vršovicích

 

Představí se například hromadnými skladbami Spolu a Borci, které viděli diváci Všesokolského sletu loni v pražských Vršovicích. Novinkou je skladba Pojďme nabarvit svět.„Protože nás je o něco méně, než nás bylo na 16. všesokolském sletu, tak musela být přizpůsobena choreografie,“ vysvětluje spoluautor skladby Borci Martin Matura. Na secvičení měli sokolové několik víkendů. Ve skladbě Spolu se rakouskému publiku představí společně se Slováky, jde totiž o společnou skladbu doprovázenou hudbou českých i slovenských interpretů.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio