Střešní terasa na Automatických mlýnech je hotová, silo budou vytápět hlubinné vrty

10. listopad 2022 11:40

Přestavba historického obilného sila v pardubických Automatických mlýnech výrazně pokročila. Právě tuto část národní kulturní památky, kterou navrhl slavný český architekt Josef Gočár, mají v péči manželé Smetanovi. Plánují tam infocentrum, výstavní prostor, multifunkční sál, ale i vyhlídkovou terasu na střeše.

První věc, které si může všimnout kdokoli, kdo jde okolo, je fakt, že  budovy, které historické silo obklopovaly a byly dostavěné až v 70. letech, zmizely. Prostor je najednou otevřenější a daleko větší. Historická budova sila je nově podsklepená, ve sklepě bude zázemí, toalety a šatny.

Čtěte také

Je tam i technická místnost, kde se obsluhuje vytápění. To je docela aktuální, protože Lukáš Smetana osvíceně, když ještě nebyla energetická krize, zvolil tepelná, která využívají pomocí 120 metrů hlubokých vrtů geotermální energii. Jsou tak ekologická a mají nízkou spotřebu.

Prostor okolo zrekonstruovaných obilných násypek zůstane otevřený a volně přístupný. Pozůstatky betonových obilných trychtýřů Lukáš Smetana zachoval, aby ctil původní architekturu sila. Svou pobočku tam bude mít infocentrum.

Společenský sál s přesahem

Cestou nahoru skrze obilné násypníky návštěvník potkává malé komůrky, do kterých se dostanete po kovové lávce, a které budou sloužit výstavám.

V horní části sila je pak nový multifunkční sál, kde se budou konat nejrůznější společenské a kulturní události. Zcela nahoře je pak terasa s nádherným výhledem na Pardubice. „V případě společenských akcí pak budou mít lidé možnost přestávky strávit za hezkého počasí na střešní terase, a když nebude hezky, tak dole pod obilnými výsypníky,“ plánuje Lukáš Smetana.

Veškeré stavební práce na budově sila by měly být hotové na konci tohoto roku. Pak přijdou na řadu interiéry, tzn. budou se instalovat expozice, bude se zařizovat technicky nový multifunkční sál a venku dojde i k úpravě okolí, před mlýny bude park, který tam v minulosti vždycky byl. Pro návštěvníky se silo i celý areál otevře v září 2023.

Spustit audio

Související