Stříbrské muzeum ukazuje, jak vypadaly domácnosti našich prababiček

24. červen 2021 19:45, aktualizováno

Ve stříbrském muzeu byla zahájena nová výstava s názvem Vzorná hospodyňka aneb z domácnosti našich prababiček. Jak taková domácnost vypadala? Místo pračky se před sto lety používala valcha, místo varné desky kamna, na kterých se nahřívaly i žehličky.

Výstava Vzorná hospodyňka

V nové expozici v prvním patře Městského muzea ve Stříbře mohou návštěvníci spatřit historickou módu, domácnost a její vybavení. K vidění je například šicí koutek, ložnice, kuchyň nebo prádelna. Část sbírek na výstavu přivezli Jarmila Straková z Andělic a Jiří Sauko z Branky. Sběratelé přispěli svými exponáty do každé části výstavy.

„Přivezla jsem spoustu věcí z vlastní domácnosti, které mám po své babičce a tetě. Je zde spoustu textilu z mé sbírky, staré dětské hračky, oblečení na miminka a mnoho dalších drobných předmětů,“ uvedla Jarmila Straková, sběratelka z Andělic. V pánském koutku se nachází například fotoaparát, telefon, sada na holení nebo stará vycházková hůl s kufříkem.

Exponáty sběratelé získávají různě po burzách, bleších trzích a od svých kamarádů. „Je zde například soubor mých kuchyňských vah. Na ty jsem pyšná, protože není jednoduché jich nastřádat tolik,“ doplnila Jarmila Straková. Výstava zůstane v muzeu do konce léta.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio