Stříbrské ostrůvky zápolily ve Svinné

12. září 2023 09:42, aktualizováno

Zkouška paměti, ale také i důvtipu či kondice, to je vše, co potřebují zástupci pěti obcí na Tachovsku, aby mohli porovnat své síly v soutěži Hry bez hranic.

Takzvané Stříbrské ostrůvky tvoří spřátelené obce Sytno, Sulislav, Lhota, Vranov a Svinná. Pravidelně se setkávají při různých akcích, poutích, sportovních událostech a také u Her bez hranic, které se konají každé léto v místě, které vyhrálo v předešlém roce. Letošním pořadatelem tak byl loňský vítěz, tedy obec Svinná.

Jaké soutěže účastníky čekají, to nikdo dopředu neví, jak říká Michaela Mikulovská za Svinnou. "Je to tajemství do poslední chvíle. Pořádající obec to neprozradí ani svým zástupcům. Pro všechny tedy pak velké překvapení. Letos si soutěžící zastříleli na cíl, vyzkoušeli si paměť. Velký ohlas měla také soutěž v plavbě na nafukovacím pelikánovi po našem rybníce. Anebo přelévání vody z nádob do nádob za zády soutěžících, posun granátu na laně mezi značkami. Opravdu si to všichni užívali a naplno bojovali," smála se pořadatelka.

Pomyslný štafetový kolík zůstal ve vítězné Svinné. Ale bylo to jen o vlásek. Obec Svinná bývá častým pořadatelem Her bez hranic, jejich tým je silný. Ale pokud by v obci měli dojem, že další rok nechtějí být pořadateli, mohou štafetový kolík prodat. Existuje totiž nepsaná dohoda, že kdo vyhraje, ale nemá sílu či dobré zázemí pro pořádání akce, může pořadatelství "prodat" za sud piva. A to se vyplatí!

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio