Studenti lékařství se vrátili na pitevny. Při studiu nemůže nic nahradit přímý kontakt s lidským tělem

5. červen 2020

Anatomický ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity jako jediný v celé České republice umožnil i v současných podmínkách kontaktní pitevní cvičení. Na přelomu května a června je absolvovalo přes 400 studentů všeobecného lékařství a stomatologie, tedy zhruba dvě třetiny všech zapsaných studentů prvního ročníku těchto oborů.

Ještě nedávno to vypadalo, že praktické výuky anatomie se studenti už nedočkají. Opatření proti šíření koronaviru znamenalo uzavření škol a veškerá kontaktní výuka zmizela. Hodiny anatomie včetně praktické anatomické pitvy jsou přitom vyvrcholením prvního ročníku studia mediků.

Hodiny na pitevnách se vyučujícím Lékařské fakulty MU v Brně podařilo odučit během pěti dnů.

Ale také v této době škola studenty zásobovala učebními materiály. „Měli k dispozici videodemonstrace,“ říká přednosta Anatomického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Marek Joukal. „V nich studentům popisujeme preparáty, se kterými se seznámili při kontaktní výuce na seminářích. Zároveň měli k dispozici komentované přednášky,“ popisuje minulé měsíce Joukal.

Brněnský tým dobu nouzového stavu využil a během ní připravil nové pitevní sály. Jakmile se ale začala uvolňovat nouzová opatření, společně s kolegy napnuli všechny organizační síly, aby se praktické hodiny anatomie mohly uskutečnit. Kapacitu využili naplno a hodiny na pitevnách pro studenty vměstnali do pěti dnů. Intenzivní výuku zajišťovali vyučující tento týden už potřetí.

Studenti se samozřejmě mohou naučit všechny struktury teoreticky. Ale praktickou zkušenost z pitevny není možné nahradit. Studenti tak poznají, jak jsou tyto struktury uloženy v těle a jaké mají vztahy vůči jiným orgánům.


Marek Joukal

„Pro nás je samozřejmě vždycky kontakt se studenty důležitý. A pro studenty je zase důležitý první kontakt s reálnou medicínou a s lidským tělem jako takovým,“ uzavírá Joukal.

Poslechněte si, jak praktické hodiny anatomie vypadají a co všechno se při nich studenti naučí.

autoři: Martina Pouchlá , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.