Studie Helen monitoruje zdravotní stav obyvatel Českých Budějovic

29. duben 2009

800 mužů a žen z Českých Budějovic dostane v těchto dnech do svých schránek dotazník týkající se jejich zdraví a životního stylu. Dotazníky rozesílá českobudějovická pobočka Státního zdravotního ústavu, která se znovu zapojila do celorepublikové studie Helen.

Co je cílem této studie, vysvětluje Marie Ticháková z českobudějovické pobočky Státního zdravotního ústavu: "Předně chceme doplnit demografické údaje a zdravotnické statistiky o vybrané ukazatele zdravotního stavu. Z těchto výsledků se pak odhadují výskyty významných chronických neinfekčních onemocnění a jejich rizikových faktorů. Dále se budou sledovat faktory životního stylu a postoje obyvatel k problematice zdraví a životního prostředí."

Studie Helen monitoruje zdravotní stav obyvatel už od konce 90. let. Dotazníkový průzkum se dělá v několika vybraných českých a moravských městech. V jižních Čechách jsou to pouze České Budějovice. Vše bude samozřejmě anonymní a data z dotazníků nebudou použita pro žádné jiné účely.

O dotazníkovém šetření se více dozvíte z rozhovoru redaktorky Martiny Touškové s Marií Tichákovou z českobudějovické pobočky Státního zdravotního ústavu.

Spustit audio