Šumavské lyžařské areály díky chladnému počasí naplno zasněžují sjezdovky. Sezona brzy začne

30. listopad 2023 08:05

Sněžná děla už jedou naplno ve většině jihočeských lyžařských areálů. Umožňují to aktuální nízké teploty pod bodem mrazu. Nonstop teď zasněžují třeba na šumavském Zadově nebo v Lipně nad Vltavou.

„V současné době nám běží zhruba šedesát děl. Od včerejšího dne jedou v plném provozu, abychom se mohli připravit sezonu,“ říká vedoucí provozu Skiareálu Lipno Jan Švarc u nástupního místa pod sjezdovkou Jezerní.

Sněžná děla běží naplno. „Zastavují se hlavně podle teploty a podle kapacity vody. Když je větší mráz, spotřebováváme víc vody a musíme to hlídat už kvůli tomu, aby stíhala čerpací stanice, která zásobuje vodou z Lipna náš zasněžovací systém,“ popisuje vedoucí provozu.

Na Lipně aktuálně sněží. „Ideální podmínky by byly, kdyby bylo jasno, nesněžilo a byl hodně suchý vzduch. Teď je vlhkost kolem 96 procent, což není moc dobré. V noci tady drží pohotovost čtyři chlapi, kteří zasněžují, přes den je nás samozřejmě víc,“ dodává Jan Švarc.

Čtěte také

Zároveň technici pracují na lanovce. „Jsme po všech revizích a opravách, teď už je to jenom o tom čistit sedačky, čistit nástupní pás a kontrolovat lanovku tak, aby nás něco nepřekvapilo,“ vysvětluje Jan Švarc.

Zahájit hlavní sezonu plánuje Skiareál Lipno už v nejbližších dnech. „Od prvního prosince lidé můžou vyrazit například na bobovací kopec. A když všechno půjde dobře, měli bychom odstartovat příští pátek a otevřít na víkend od osmého prosince,“ potvrzuje mluvčí Jiří Gruntorád.

Už několik dní běží naplno sněžná děla také v lyžařském areálu Zadov. „Máme zasněženou zhruba polovinu sjezdovek v areálu Kobyla. Výhled na uvedení areálu do provozu je v tuto chvíli ještě trošku předčasný. Uvidíme, co nám počasí dovolí, ale můj osobní předpoklad je, že to bude spíš příští víkend,“ uvádí ředitel Luděk Sáska.

Ve skiareálu na Kvildě chtějí vleky spustit už tuto sobotu, jak Českému rozhlasu potvrdil vedoucí provozu Richard Jirouš.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související