Summit G20 měl potenciál, který nenaplnil. Rusko skupina stále neodsoudila, hodnotí ekonomka Matesová

14. září 2023

Nejmocnější ekonomiky světa se dohadovaly na summitu G20 v Indii ohledně řešení nejvážnějších hrozeb, ale výsledek je nejasný, jeho interpretace je mnohoznačná a každá ze stran si jej vykládá trochu jinak. Co ale summit ukázal, je snaha západních ekonomik posílit svůj vliv v rozvojových zemích. Jak důležitý byl summit pro pořádající Indii?

Vyzýváme všechny státy, aby dodržovaly zásady mezinárodního práva včetně územní celistvosti a suverenity, mezinárodního humanitárního práva a mnohostranného systému, který zajišťuje mír a stabilitu, píší státníci v prohlášení G20, které má přes 30 stran.

Čtěte také

Ukrajina jej kritizuje jako velmi slabé, protože na rozdíl od loňského nevyzývá Rusko, aby stáhlo své jednotky z okupovaného území.

Proto ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hodnotil výsledek jako úspěch a upozornil, že země globálního Jihu na summitu nechtěly řešit situaci na Ukrajině. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona summit naopak potvrdil mezinárodní izolaci Ruska včetně formulace, podle níž se musí státy zdržet útoků na cizí území.

Na summitu chyběli Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching. Indie je zásadním regionálním protivníkem Číny, summit a na něm představený projekt globální obchodní trasy z Indie do Evropy přes země Blízkého východu měl zemi podpořit.

Indie a silné obchodní vztahy s Ruskem

Závěrečnou deklaraci hodnotí ekonomka Jana Matesová, která zastupovala Česko ve Světové bance, jako zklamání ve vztahu k Indii. „Jedná se o každém slově a jeho pořadí ve větě, aby si každá země mohla svůj zájem vysvětlit v deklaraci podle svého,“ říká.

Dodává, že summit měl potenciál být hodně důležitý a nebyl. V roce 2009 G20 zvýšila svůj záběr na úroveň šéfů hlav států a vlád a rozhodně to bylo nejdůležitější ekonomické sdružení ve světě.

Čtěte také

„V minulém roce, když se konal první summit G20 po ruské agresi proti Ukrajině, tak byla velká naděje, že G20 Rusko – svého člena – opravdu odsoudí. Ale G20 předsedala Indonésie, která v nejvyšší mezinárodní diplomacii nemá zkušenost, takže se to nepodařilo,“ tvrdí.

„Letos předsedala Indie, veliký hráč s diplomatickou zkušeností s neobyčejně dobrými vyjednávači i v mezinárodním kontextu, a měla naději toho všeho dosáhnout. Má však velmi silné obchodní vztahy s Ruskem. Asie je po desítky let geopoliticky rozdělená do dvou velkých bloků. V jednom čele je Čína, v druhém Indie s Ruskem,“ míní.

„Indický premiér Naréndra Módí vnímá summit jako velký úspěch, protože infrastrukturní projekt použil jako hlavní bod své politické kampaně před volbami,“ míní. „Projekt, který představuje pozemní železnici vedoucí politicky nestabilním územím však postrádá financování,“ dodává.

Čtěte také

Čína se podle Matesové summitu nezúčastnila kvůli režii svého největšího strategického konkurenta v Asii a zároveň ukázala, že pro ni summit není důležitý, a co potřebovala, dostala v minulých měsících.

Rozložení sil v geopolitice se mění a do našeho běžného života se promítá ekonomicky.

„V Evropě většina zemí podceňovala nutnost vlastní bezpečnosti. Nyní musí tuto oblast dohnat ve zbrojení na úkor jiných výdajů veřejných rozpočtů, jinak jsme bezprostředně vojensky ohrožení tím více, čím méně bude platit mezinárodní odsouzení Ruska za agresi proti cizím územím,“ uzavírá.

Poslechněte si celý pořad Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , vsvo
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.