Super Mario Bros. Wonder a Pikmin 4 oslavují maximální hravost. Nintendo pořád drží patent na zábavu

3. listopad 2023

Postavička kníratého italského instalatéra letos oslavila 40. narozeniny a 2D plošinovky se řadí k nejstarším herním žánrům vůbec. Nintendo ale s čerstvým Super Mario Bros. Wonder dokazuje, že i po tolika letech dokáže přicházet s novými nápady, které nadchly minimálně Šárku a Lukáše. Jarda se pro změnu věnuje péči o roztomilé pišišvory v realtimové strategii Pikmin 4.

Pikmin 4 hráče a hráčky nechá zadávat příkazy jednotce tvorečků, kterým z hlavy rostou květinky, což mají ostatně společné i s obyvateli říše, kam se Mario a jeho přátelé vydávají v Super Mario Bros. Wonder. Unášení princezny Houbového království už je passé, a tak zlovolný Bowser musel přijít s tvrdším kalibrem –⁠ unesl rovnou celý zámek Květinkového království prince Floriana.

Ani Pikmin 4, ani Super Mario Bros. Wonder ale vůbec nespoléhají na originalitu příběhové zápletky, prim v nich hraje hratelnost a hravost. Grafická stránka stále jen zdánlivě cílí na děti, obtížnost v pozdějších úrovních ale spíš povzbuzuje spolupráci napříč generacemi a potvrzuje, že termín zábava pro celou rodinu nemusí být jen omletou marketingovou floskulí.

Obě hry rozvíjejí starší, důvěrně známé koncepty, ale rozvíjejí je o zdánlivě nekonečné množství nových nápadů, které je jednoduše radost zkoušet a objevovat. Zároveň prakticky nemají hluchá místa ani technické problémy a jsou domyšlené do posledního detailu.

Proč se Lukáš nejvíc identifikuje s Yoshim? Proč Jarda nemá rád 2D Maria a čím Šárku zvládl okouzlit? Poslechněte si celý díl Questu o Pikmin 4 a Super Mario Bros. Wonder.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka