Světlý bod v pomyslné tmě! Fenka Bianca se brzy stane Martininou průvodkyní a partnerkou

Celý týden sledujeme v Příbězích Radiožurnálu osmadvacetiletou Martinu, která se už tři roky vyrovnává s náhlou ztrátou zraku. A teď o Vánocích na Martinu čekalo přelomové setkání s její budoucí vodící fenkou Biancou.

O Vánocích nadělil Ježíšek nevidomé Martině setkání s její budoucí životní partnerkou. „Vždy jsem měla kladný vztah k psům, tak proč si nepožádat o toho vodícího. Pak jsem začala zjišťovat informace,“ popisuje.

Čtěte také

O psa, stejně jako o počítač nebo jinou kompenzační pomůcku, lze požádat na úřadu práce. „Vybrala jsem si organizaci, která cvičí vodící psi,“ říká s tím, že se nechala zaregistrovat jako čekatelka.

Nakonec se našla fenka zlatého retrievera Bianca. Tu vybrala cvičitelka společnosti Matylda Hanka Hošková, která toho musí mladičkou labradorku ještě hodně naučit. „Celý výcvik musí být o tom, že jednou bude chodit s někým, kdo nevidí,“ vysvětluje.

A Martina dodává: „Mně to vlastně svým způsobem trošku baví, tenhle nevidomý svět, mám se pořád v čem se zdokonalovat, mám spoustu plánů do dalších let, ten pejsek je světlý bod v pomyslné tmě.“

Podporovat ty, kteří musí překonávat těžký handicap, a pomáhat zdravým lidem alespoň částečně chápat svět nevidomých, to jsou cíle osmadvacetileté masérky Martiny.

autor: Ivan Studený
Spustit audio