Svitavy mají chytrou kadibudku. Svítí, voní, nabíjí, mince ale nebere

22. červen 2019 07:10

Ve Svitavách zprovoznili tento týden první chytrou toaletu v Pardubickém kraji. Stála čtvrt milionu korun a stojí ve Vodárenském lese.  Slouží i jako nabíječka mobilů, mincemi ale nezaplatíte.

„Tahle budka sice nebyla levná, ale byla potřebná, protože v parku Patriotů i u svitavského stadionu i Vodárenského lesa chybělo hygienické zařízení,“ vysvětlil mluvčí radnice Jiří Johanides a dodal, že netradiční potisk je vlastní výroby a má zajistit, aby budka více zapadla do prostředí.

Za chytrou toaletu se dá zaplatit kartou, nebo SMS zprávou

Uvnitř je běžně vypadající toaleta. Splachování se ovládá nožní pumpou, k dispozici jsou kromě toaletního papíru také papírová sedátka, dávkovač dezinfekčního roztoku i osvěžovač vzduchu. Zajímavostí je noční osvětlovací LED panel se solárním napájením, který funguje na čidlo a má tři různé stavy: vypnuto, pohotovostní (svítí na 20 %) a plný výkon.

Kolemjdoucí si vymoženost pochvalují. „Budky jsou asi drahé, ale třeba na místech, jako jsou parky nebo u rybníku Rosnička by měly určitě využití,“ říká Jan Doseděl, který šel během natáčení okolo.

Chytrá toaleta funguje nepřetržitě, její použití stojí 10 korun

Toaleta funguje nepřetržitě a její použití stojí 10 korun, ale s mincemi neuspějete. Platba je možná pouze kartou, nebo zasláním speciální SMS.

Podle Jiřího Johanidese jsou i jiné lokality, kde by se podobné toalety využily. Problém je v pořizovací ceně. Na první budku dostali ve Svitavách dotaci z programu rozvoje venkova.

Spustit audio

Související