Svoboda je ve filmařině strašně důležitá, je přesvědčený režisér Martin Müller

„Ve Studiu Velehrad Olomouc netočíme filmy na zakázku,“ říká Martin Müller. Nikdy nevstoupili do komerčních aktivit. Posledním dokumentem je Homo Academicus o profesoru Josefu Jařabovi.

Pracovali na něm sedm let, bylo to jejich nejdelší natáčení. Vedle nově pořizovaných záběrů, museli procházet archivy. Premiéru měl snímek v rámci letošního Academia Filmu Olomouc, 11. června ho uvidí diváci České televize.

Kameramankou je manželka Martina Müllera Veronika, se kterou spolupracuje už od studií. „Je nadšenec do obrazu a světla, takže je pro záběr schopná lézt do neuvěřitelných míst, klidně ke stropu kostela,“ popisuje olomoucký filmař a šéf Audiovizuálního centra Univerzity Palackého. Nově se k nim přidala dcera v roli zvukařky. Zažívají tak prý dobrodružství ve třech.

„Když můžu pracovat se svou ženou, je to svátek, nemusím jí nic vysvětlovat, můžu se na ni spolehnout,“ vysvětluje Martin Müller. Točili na olomoucké radniční a dómské věži, prostějovském Obecním domě, v bazilice na Svatém Kopečku a spoustě dalších míst, kde probíhaly, nebo  právě probíhají rekonstrukce.

autor: voj
Spustit audio