Svrab je nepříjemný kožní problém, který se v současnosti rychle šíří

12. duben 2023

V současnosti se populací na našem území šíří nepříjemný kožní problém, známý jako tzv. svrab. Nejedná se o onemocnění jako takové, ale napadení kůže zákožkou svrabovou. Tento parazit není okem běžně viditelný, zato dokáže způsobit velké nepříjemnosti.

Svrab se u nás už dlouhá léta nevyskytoval a lékaři jsou v současnosti proto velmi zaskočeni jeho častým výskytem. Díky způsobu přenosu a infekčnosti může postihnout v podstatě kohokoliv.

Svrab se pozná především tím, že postižené místo svědí a při podrobném pohledu si na kůži můžeme všimnout miniaturních stroupků, které se vždy vyskytují ve shluku po několika milimetrech. Místa výskytu mohou být různá, doslova kdekoliv na těle. Často je to zcela na jiném místě než kde došlo k samotnému kontaktu s nákazou. Je to tím, že zákožka svrabová se kůží stěhuje a najde si ke svému zahnízdění nejčastěji jemnou kůži podpaží, pod lokty nebo pod koleny. Tím, že tento miniaturní parazit prochází kůží, je navíc možné, že se stěhuje po celém těle.

Léky, které čekají na obnovu výroby

Svrab se v našich končinách velmi dlouho nevyskytoval. To je i důvod, proč se přestal vyrábět účinný lék, který se dříve běžně nasazoval a velmi rychle pomohl. Jednalo se o roztok, kterým se potíralo v určitých intervalech celé tělo. Právě proto, aby se zamezilo stěhování zákožky svrabové po těle.

Pokud na kůži objevíte začervenalé místo s drobnými stroupky, které velmi svědí, zbytečně neotálejte a zajděte k lékaři. V současnosti jsou náhradní léky, nicméně z výše uvedených důvodů nejsou běžnou součástí lékáren. Čím dříve se léčba zahájí, tím lépe. Pokud se svrab prokáže, bylo by na místě informovat o možnosti nákazy i osoby, se kterými jste přišli do kontaktu. Zamezíte dalšímu šíření.

Obezřetnost je na místě

Ačkoliv běžná hygiena sice může pomoci, v zásadě je možné se zákožkou svrabovou nakazit kdekoliv, včetně dopravních prostředků. Raději si nesedejte na riziková místa. Zdrojem nákazy může být i sedačka v dopravním prostředku, která je z textilie.

Potahovou látku není možné řádně vydesinfikovat, a pokud si na ní sedne někdo, kdo svrabem trpí, nákaza se může přenést velmi jednoduše na další osobu přes oděv. Vhodnější jsou kožené nebo koženkové sedačky, které si ostatně můžete před dlouhou cestou sami otřít desinfekcí.

Spustit audio