Systém mimořádných valorizací je nastaven velmi nešťastně. Zrevidoval bych ho na ten původní, míní ekonom Marek

9. březen 2023

Senát schválil sporné snížení valorizace důchodů. Návrh ještě musí posoudit nastupující prezident Petr Pavel, který chce své stanovisko zveřejnit den po své inauguraci. „Z fiskálního pohledu tomu naprosto rozumím. Je to zásadní věc, která by se jinde v rozpočtu kompenzovala velmi obtížně,“ komentuje rozhodnutí Senátu David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte, člen NERV a poradce Patra Pavla v prezidentské kampani.

Kroky vlády jsou však podle Marka pomalé, problém navíc začala řešit pozdě. „Kolegové, kteří se tím zabývají odborněji než já, se zmiňovali vládě, respektive ministerstvu práce a sociálních věcí už od dubna loňského roku,“ tvrdí. „Prostor k řešení byl velký.“

Čtěte také

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) však nedávno řekl, že legislativní proces trvá třeba až rok a půl. Podle něj by se změna za normálních okolností nedala zvládnout. „Nevěřím, že by se každý zákon schvaloval až rok a půl. U tak závažné záležitosti, jako je dopad na státní rozpočet v řádu desítek miliard, by se vláda měla snažit, aby to stihla,“ namítá Marek.

O opatřeních projednávaných ve stavu legislativní nouze nebo možné retroaktivitě má podle svých slov pochybnosti i Pavel. Zatím však není jasné, jestli zákon podepíše, nebo bude vetovat. „Důležité jsou nyní dvě roviny, nejenom ta ekonomická, nyní je možná důležitější ta ústavně-právní,“ rozebírá Marek.

Bude potřeba nespoléhat na jednorázová opatření, ale nastavit systémovou změnu.
David Marek

„Nicméně chápu, že výhrady jsou zásadní, takže si dovolím tvrdit, že v tomto ohledu sehrají větší roli analýzy právního aspektu než toho ekonomického,“ dodává. Pavlovi by tedy doporučil konzultaci s právníky spíše než s ekonomy.

Dva systémy valorizací

Důchody se průběžně valorizují podle dvou nezávislých systémů. „Jedny pravidelné, které probíhají vždy k začátku roku, a potom mimořádné valorizace, které jsou navázány na to, když cenová hladina překročí pět procent nárůstu,“ popisuje Marek fungování systému valorizací.

Čtěte také

„Co nás teď nejvíce zatěžuje jsou právě mimořádné valorizace, kdy se to navyšuje o celou inflaci a znamená to pro důchodový systém velkou zátěž. Do budoucna bude potřeba nespoléhat na jednorázová opatření, ale nastavit nějakou systémovou změnu, která zamezí tomu, aby se takový problém vůbec vyskytl,“ dodává

„Mimořádné valorizace by bylo potřeba zrevidovat ze současného systému na původní, který povede k trochu rychlejšímu poklesu náhradového poměru,“ odkazuje Marek na systém fungující do roku 2017, který indexoval třetinu reálných mezd.

Jednorázové řešení je však podle něj v současné situaci na místě. „Je to pokus, jak zamezit výraznému nárůstu deficitu v důchodovém systému. Systém mimořádných valorizací je nastaven velmi nešťastně a právě teď se to naplno projevuje a zatěžuje veřejné finance naprosto zásadním způsobem,“ uzavírá Marek.

Poslechněte si celý pořad s ekonomem a poradcem Petra Pavla v prezidentské kampani Davidem Markem. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.