T-BASS tančí už čtvrtstoletí: V hudbě i v tanci je co objevovat, to nás táhne pořád křepčit naplno

6. září 2022

Jdeme tančit! Protože k nám do studia zavítal Zdeněk Zoly Zolman, zakladatel královéhradecké taneční skupiny T-BASS, která letos slaví čtvrtstoletí své činnosti. A za tu dobu je už z ní doslova kulturní legenda.

25 let v jednom oboru a stále na špici, jak to děláte?
To bych taky rád věděl. Ale my si pořád připadáme, že jsme na začátku. Jak v hudbě, tak i v tanci je stále co objevovat. Rozhodně to nebylo vždy úplně jednoduché, ale motivace stále něco objevovat je tu pořád. A to nás táhne dělat tanec naplno a asi i dobře.

Zdeněk Zolman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Které období bylo pro vaši skupinu asi úplně nejzásadnější?
Pro nás bylo zásadní to covidové období. Tam bylo opravdu těžké, abychom udrželi plamínek nadšení a nějakého zápalu. Jelikož děti přestávaly věřit, že je čeká někdy nějaké světlo na konci tunelu. Přes počítače se energie těžko přenášela. Tedy pro nás je zásadní, že jsme vůbec taneční skupinu kvalitně zachránili.

Budu rád, když se členové T-BASS stanou v životě úspěšnými lidmi. Tedy beru to jako přípravu pro život. T-BASS děti vychovává.
Zdeněk Zolman, zakladatel taneční skupiny T-BASS

Myslím, že jste to velmi bravurně zvládali, byli jste úspěšní na online mistrovství. A také v souvislosti s talentovanou, nejen tanečně, ale i herecky nadanou Valentinou Bečkovou, která vám také zvedala kredit.
Ano, ona je skvělá. Tancování miluje, ale ona miluje vlastně všechno a dělá to naplno. Má navíc výborné rodiče a je pokorná.

Čtěte také

Tanec se stále vyvíjí, takže jste nuceni se přizpůsobovat a měnit taneční styly?
To my právě milujeme. Tím, jak se vyvíjí hudba, tak je vidět, že ještě zdaleka ne všechno už je v hudbě vymyšlené. Najednou přijde nová vlna, hodně se necháváme inspirovat mladými lidmi, kteří poslouchají co je nového ve světě, zveme si sem zahraniční lektory. Opravdu motivace dělat pořád nový věci je obrovská. Hudba i tanec se vyvíjí, kombinujeme to i s klasickým tancem a tak dále, takže je pořád co vymýšlet. A to je hlavní krédo T-BASS, že reaguje na nejnovější trendy jak v tanci, tak v hudbě. Ale třeba i v oblékání. To vše nás zajímá a spojuje.

Už čtvrtstoletí vypadáte pořád stejně, nechci říct jako puberťák, ale radost, nadšení, neskutečná energie je z vás stále cítit. Vždy jste chtěl tančit? Věděl jste že to bude vaše cesta?
Já jsem nevěděl, že se takto vůbec tancovat dá. Ale dělal jsem různé sporty, mezitím hrála hudba, takže spíše mé tělo reagovalo na hudbu. Šil jsem sebou takzvaně. A to bylo tak přirozené a tak moc mne to naplňovalo radostí, že si to pak našlo cestu samo.

Čtěte také

Nikdy jste s tancem nechtěl praštit?
Dostal jsem se do role vedoucího, se kterou souvisí určitá zodpovědnost, takže to mi na chvilku nebylo až tak příjemné. Ale to jsem si vyřešil tak, že se teď mohu víc věnovat tancování tím, že organizuji v Hradci Králové špičkové taneční akce. I když třeba už netancuji aktivně, tak se na to pořád strašně rád dívám. Rád podporuji mladé, aby měli zázemí, to mě baví.

Teď je září, to je pro děti vždy taková trochu nová startovní čára. Je tedy tento měsíc i pro vás výjimečný?
Je hodně výjimečný v tom, že k nám začínají chodit noví členové, se kterýma to takzvaně doma šije. A jinak nás samozřejmě čeká obrovské výročí. 24. září budeme na střeše Futura slavit 25. narozeniny. Budeme mít koncerty, bude Aneta X, sedmnáctiletá holka, která je neuvěřitelně talentovaná, bude Streetmania, budeme až do západu slunce tančit na střeše.

Taneční skupinu T-BASS
založil v roce 1997 v Hradci Králové Zdeněk Zolman. Skupina se hned od počátku svého fungování zabývá tanečními technikami Street Dance a snaží se reagovat na nejmodernější taneční trendy. Zárukou je dobré zázemí, kvalifikovaní a zkušení lektoři s mnohaletou praxí a výbornými výsledky, přátelský kolektiv a lidský přístup.

Kolik dětí máte dohromady ve své skupině?
Tak to teď úplně přesně nevím. Máme jich spoustu. Máme děti od 2,5 let a máme třeba i nejstarší tanečnici, které je 60 let. Tím chci naznačit, že tančit můžete pro zábavu v každém věku. Tedy my to máme takto různorodé a hodně pro zábavu. Samozřejmě 2,5 leté děti chodí v doprovodu rodičů, učí se poslouchat písničky a chytají základy rytmu. Šedesátiletí už mohou přijít bez rodičů. Maminky mají své děti ve skupině a je tam perfektní prostor pro komunikaci. Myslím si, že si to maximálně užívají.

Čtěte také

Kdyby se v jednu chvíli sešli úplně všichni, kteří už prošli skupinou T-BASS, jak by to asi vypadalo?
Já doufám, že se to jednou stane. Spočítali jsme, že za těch 25 let prošlo T-BASS asi 6 000 lidí. Mohou 24. září přijít všichni a oslavit s námi 25 let, bude to zajímavé.

Je víc kluků nebo holek?
Je víc holek, ale my máme i hodně kluků. Máme také už 15 let taneční školu v Pardubicích, kde máme spoustu kluků. Tam se nám velice dobře daří taneční skupinu vést. Myslím si, že už jsme dokonce i vyrovnaní, co se týče kvality.

Vracejí se k vám někdy i bývalí členové?
Teď jsme to zrovna řešili. Je neuvěřitelné, že maminky i tatínkové se přijdou podívat, dávají k nám svoje děti, a zase se zpátky vrací k tanci. Jdou do kategorie rodičů, a teď se to opravdu často stává.

Čtěte také

Co vám život v takové komunitě přináší?
Obrovskou radost. Protože my hodně dbáme na to, abychom byli všichni normální. Abychom se ke všemu stavěli normálně a aby nám bylo spolu dobře. Dáváme velký důraz na výchovu, ale ne, že by to bylo jako ve škole, spíš nějak rozvíjíme samostatné myšlení dětí, rád s nimi komunikuji, atmosféra je u nás skvělá.

Někteří členové říkají, že je to pro ně něco jako rodina.
Já to slovo ne úplně rád používám, protože to je už moc. Ale je tam prostě dobrá nálada.

Mám pocit, že smyslem vaší taneční skupiny není jen pohyb a dobrá fyzická kondice, ale vlastně všeobecná stránka člověka, příprava pro život.
Přesně tak. Budu rád, když se členové T-BASS stanou v životě úspěšnými lidmi a nebudou hloupí, když to tak řeknu, protože budou mít nějaký názor na život, něco si zažili, poučili se z vlastních chyb. Takže to beru opravdu jako přípravu pro život. T-BASS děti vychovává.

Zdeněk Zolman a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kolik superúspěšných tanečníků jste už odchovali?
Hodně. Máme své lidi i v New Yorku a tak dále. Jsou úspěšní tanečně i manažersky, mají svoje firmy, umí komunikovat a prezentovat se. V T-BASS se toho hodně naučí, není to jen jednostranný taneční směr.

Říká Zdeněk Zoly Zolman, který chce s taneční skupinou T-BASS roztančit celý Hradec Králové. Děkuju za rozhovor. Hodně štěstí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.