Tábor v Horním Bradle prošel velkou proměnou. Pořád je ale cítit retro

26. srpen 2023 13:12

Z kotelny wellness a nad jídelnou bowling. V roce 1967 dostavěli zaměstnanci pardubické Tesly zbrusu nový pionýrský tábor. Vystřídaly se tam celé generace dětí, vedoucích i kuchařek, které na pár týdnů vyměnily fabriku za louku u řeky v Horním Bradle. Tábor slavné Tesly tam stojí pořád. Dost podstatně se ale změnil.

„Revoluční odborové hnutí dětem,“ píše se ještě po letech na jedné z původních cedulek. „Někteří hosté říkají, že to tady je retro a vzpomínají na to, jaké to bylo. Sem ještě jezdí původní tesláci,“ vzpomíná provozní rekreačního střediska Renata Dalecká.

Během natáčení procházíme hlavní budovou, která už jako jediná připomíná začátky táboření v Horním Bradle. Podle vzpomínek některých pamětníků měl ale tábor Tesly původně plnit jiný účel. Zuřila studená válka a počítalo se s nejrůznějšími scénáři.

„V roce 1967 se to stavělo jako záložní polní nemocnice pro Pardubice. Pak to bylo předáno Tesle s tím, že v případě nouze by uvolnil kapacitu pro potřeby Pardubie,“ říká hospodářka odborového svazu Tesly Ilona Rousková. Záložní nemocnice potřeba nebyla. Stany tak každé léto obsadily desítky pionýrů, kroniky zaplnily obrázky hub, lesů a nedalekého televizního vysílače.

Udržet krok s dobou

Čas šel dopředu. I po zániku Tesly areál zůstal odborům, které ho pronajímají. A celé středisko se změnilo tak, aby si klienty udrželo. „Aby se změnilo ubytování, že už děti nechtějí do chatiček, kde nemají sociální zařízení, že nechtějí do budov, kde je společné sociální zařízení. Najednou začaly jezdit větší skupiny, protože tohle jim už vyhovuje.“

Jídelna na letním táboře v Horním Bradle

„Jedno hřiště, druhé hřiště, třetí hřiště. Tady mají obrovské zázemí fotbalisti, jsou tam volejbalové kurty, jeden je tenisový,“ ukazuje Dalecká a poukazuje na to, že jezdí skupiny včetně atletů, tanečníků i šachistů.“ Pionýry tak vystřídali sportovní oddíly nebo kluby, které jezdí z různých koutů celé republiky.

Tabulku ROH čeká poslední sezóna. Na podzim by totiž měla začít rekonstrukce hlavní budovy - tedy poslední původní stavby z roku 1967.

Spustit audio

Související