Táborské Centrum Kaňka pro handicapované děti chce stavět nové zázemí. Narazilo ale na problémy

4. říjen 2023 08:43

V Česku žije podle odhadu neziskových organizací asi 200 tisíc lidí s autismem. Sociální služby pro ně nestačí. Podle Národního ústavu pro autismus je problém hlavně s pobytovými službami, včetně volných míst v denních stacionářích. O děti s poruchou autistického spektra pečuje i Centrum Kaňka v Táboře, které plánuje výstavbu nového zázemí za 32 milionů korun. Projekt teď ale stojí kvůli problémům s financováním.

Táborská Kaňka se stará zhruba o stovku dětí s mentálním a kombinovaným postižením. Současné prostory už jí ale přestávají stačit. V plánu je proto výstavba dvou domků, které poskytnou potřebné zázemí.

„Měly by to být spíše větší prostory, kde by vznikly pracovny, mělo by tam být i zázemí pro ranou péči, a to je pro nás prioritní. Větší prostor umožní i setkávání rodičů, důstojné prostředí pro poradnu. Ta u nás funguje dlouho, ale máme vždycky problém najít vhodné místo pro našeho pana doktora a rodiče, kteří s ním chtějí mluvit,“ popisuje ředitelka Iva Míková.

Náklady na nové zázemí budou zhruba 32 milionů korun. Kaňka požádala o evropskou dotaci, která podle Ludmily Budilové z oddělení fundraisingu pokryje 95 procent nákladů. „Na projekt jsme čekali hrozně dlouho. Aby Evropská unie vypsala nějaký program, do kterého jsme schopni se napasovat, to není každý den, je to spíš párkrát za dvacet let,“ říká.

Čtěte také

Žádost o dotaci prošla úspěšně procesem hodnocení a byla schválena k financování. Po čtyřech měsících ale přišel z ministerstva pro místní rozvoj dopis s omluvou, že na projekt chybou v evidenci alokovaných prostředků nezbyly finance, a proto se žádost Kaňky ocitla pod pomyslnou čarou podpořených projektů.

„Nejdřív nás to strašně rozhodilo, ale nechci plakat nad rozlitým mlékem. Budu věřit, že to dobře dopadne, a tím vlastně prospěji Centru Kaňka. To je pro mě priorita, ne sedět a plakat,“ komentuje Ludmila Budilová.

Šance na získání dotace navíc stále existuje. „Vycházíme především ze zkušeností z období 2014 až 2020, kdy bylo mezi takzvané náhradní projekty zařazeno zhruba 500 projektů za téměř 12 miliard. Naprostá většina z nich nakonec finance získala. Projekt Centra Kaňka tedy má šanci získat financování, navíc je těsně za hranicí podpořených projektů,“ uvádí Petr Waleczko z tiskového odboru ministerstva pro místní rozvoj.

Táborské Centrum Kaňka už do přípravy projektu vložilo ze svého 600 tisíc korun. Na to, jaká bude návratnost této investice, dají odpověď nejbližší měsíce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související