Taštičky s povidly si můžete připravit jako moučník nebo mohou posloužit klidně i jako lehčí oběd

Povidla nemohla dříve chybět v žádné rodině. Příprava povidel, ať byla z jakéhokoliv ovoce, a jejich vůně patří prostě k vůni domova.

Povidla patří mezi potraviny, které jsou v našem jídelníčku už od pravěku. Jejich příprava je zdlouhavá a zároveň jednoduchá. Jde vlastně o svařenou a scezenou ovocnou šťávu ze švestek, hrušek nebo jablek. 

Ingredience
  • 250 g tvarohu (baleného)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžička soli
  • 25 g másla
  • 100 g přepuštěného másla
  • strouhaný perník
  • moučkový cukr
  • 1 bílek
  • Náplň: švestková povidla

Povidla rozhodně nesloužila jen k dochucování obilných kaší nebo pečiva.

Na koláčích, v buchtách, v knedlících nebo na chlebu, případně v nějaké kaši ochutnal povidla asi každý. Málokdo ale ví, že povidly se i léčilo. Byzantští lékaři do nich míchali různé bylinné a jiné extrakty, které by jinak pacienti pro jejich nepříjemnou chuť nechtěli jíst.

Pomalé vaření povidel bylo především relativně snadnou a dostupnou formou konzervace. Vyčištěné a vypeckované ovoce se dalo do nádoby na mírný oheň a míchalo. Právě z této činnosti pak zřejmě pochází etymologický základ slova „povidla“.

Postup:
Ze všech surovin na těsto zpracujeme nelepivé pružné těsto.
Na lehce pomoučněné podložce vyválíme na placku o výšce cca 3 mm a rádýlkem nakrájíme na čtverce 6x6 cm.
Do středu každého čtverce dáme lžičku povidel a přehneme.
Kraje pečlivě bříškem prstu přitiskneme k sobě. Do vhodné nádoby dáme dostatečné množství vody, kterou osolíme lžičkou soli.
Jakmile začne voda vřít, naházíme do ní (opatrně) taštičky a zlehýnka je vařečkou podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
Od doby, kdy taštičky vyplavou k povrchu, vaříme 5 minut. Děrovanou lžící je vybereme a horké dáme na talíře. Tam je bohatě posypeme perníkem, cukrem a přelijeme nejlépe přepuštěným máslem.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.