Tchajwanské volby jsou pro Čínu malou útěchou. Sjednocení ale Tchajwanci odmítají, popisuje sinolog

18. leden 2024

Přestože nově zvolený tchajwanský prezident William Laj v povolebním projevu slíbil dialog a spolupráci s Čínskou lidovou republikou, pro Peking je nadále nebezpečným separatistou. „Volby jsou vždy historickou událostí a vzhledem ke křehké pozici Tchaj-wanu jsou velmi důležité. Zajímavé ale je, že se to neprojevilo nějakou vypjatou atmosférou, ta byla velmi klidná,“ popisuje sinolog Martin Hála, který volby osobně sledoval.

„Setrvalý a dosti silný tlak z čínské pevniny možná vede k tomu, že se lidé nezaobírají malichernostmi. Spory vedou, ale civilizovaným způsobem v porovnání s tím, co vidíme u nás v parlamentu,“ dodává ředitel projektu Sinopsis.

Čtěte také

Všichni tři kandidáti se prý hlásili ke kontinuitě stávající zahraniční politiky, kterou po dvě funkční období razila současná prezidentka Cchaj Jing-wen. Její nástupce bude opět z Demokratické pokrokové strany, byť v jednokolových prezidentských volbách získal jen 40 procent hlasů.

„Je to vítězství, ale současně varování od voličů, kteří už jsou trošku unavení. A vedle zahraničně-politických záležitostí rezonují i místní témata, především dostupné bydlení pro mladé rodiny, což je v zemi dlouhodobý problém. A v souběžně konaných parlamentních volbách strana ztratila většinu,“ přibližuje Hála.

Pro Peking je prý útěchou, že vládní strana získala mnohem méně hlasů oproti minulým volbám, a ihned přišel s tvrzením, že Laj nemá dostatečnou legitimitu, aby reprezentoval celou tchajwanskou společnost.

Tchajwanci především

Číně prý Laj vadí kvůli svým dřívějším postojům v otázce tchajwanské samostatnosti, kdy léta prosazoval formální vyhlášení nezávislosti.

„Oficiální linie strany je, že Tchaj-wan je de facto nezávislý stát, pouze nemá zapotřebí to oficiálně deklarovat. Cchaj Jing-wen to formulovala tak, že Tchaj-wan byl vždy nezávislý a není potřeba nezávislost deklarovat,“ popisuje sinolog.

Čtěte také

Naopak Čína se dlouhodobě snaží ovlivňovat politickou situaci na Tchaj-wanu a dosáhnout „mírového sjednocení“. K tomu by ale musela změnit smýšlení naprosté většiny Tchajwanců, kteří sjednocení s Čínskou lidovou republikou odmítají.

„Podle průzkumů přes 90 procent Tchajwanců dává přednost současnému stavu. A pokud jde o identitu, stále více se jich kloní k tomu, že jsou buďto pouze Tchajwanci, anebo Tchajwanci především a na druhém místě Číňané,“ vysvětluje.

Hála se domnívá, že hrozba vojenského konfliktu v souvislosti s Tchaj-wanem nyní není zcela bezprostřední, protože Čínská lidová republika má dost svých problémů, a to včetně armády. „Pokud by ke konfliktu došlo, je docela možné, že by přerostl v regionální a možná globální konflikt,“ dodává závěrem.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související