Téměř 100 tisíc stoletých lidí. Dlouhověkost japonských seniorů zabraňuje ekonomické katastrofě

V České republice žijí stovky lidí, kterým bylo 100 let, v Japonsku je to přes 92 tisíc lidí. Receptem na dlouhověkost je podle některých vyvážená strava, podle jiných fyzická a mentální aktivita i ve vysokém věku. Pro japonskou společnost je však nezlomnost seniorů důležitým faktorem pro zachování nynějšího stavu ekonomiky - porodnost je nízká a migranti ji nemají šanci nahradit. Poslechněte si reportáž.

Čtěte také

Japonci, kterým je 100 let a více, jsou stále velmi aktivní. Příkladem může být pan Tošijuki Kubo, který do tělocvičny, kde se trénuje kobudo, sice přichází o holi, ale hbitě ji odkládá a předvádí chvaty. Japanolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Sýkora vystihuje jednu z příčin toho, proč se v Japonsku dožívá vysokého věku tolik lidí: lokální komunity tam vytvářejí pro seniory příležitosti, jak zůstat fyzicky i mentálně aktivní.

Aktivita seniorů je například vidět u závor u vjezdů na parkoviště. „U patníku stojí pán ve věku kolem 70 80 let, který při vašem příjezdu zmáčkne knoflík, z automatu vytáhne parkovací lístek a podá vám ho,” popisuje Sýkora. Zároveň však japanolog dodává, že japonští senioři pracovat potřebují, protože průměrný důchod od státu jim pokryje jen asi třetinu životních nákladů.

Privilegium nebo nutnost?

Čtěte také

Problémem Japonska je v současnosti stárnoucí populace a nízká porodnost, což v důsledku může způsobit ekonomickou katastrofu. Migrace, která je ve stále poměrně uzavřené japonské společnosti spíše výjimečná, problémy s nedostatkem mladých tedy vyřešit nemůže. 

Jak je situace vážná ukazuje Sýkora na případu vesnických oblastí. „V některých vesnicích nežijí lidé mladší sedmdesáti let,“ dodává svoji osobní zkušenost. V takových místech je zvykem jako první věc po ránu před dům vyvěsit vlajku, aby sousedi věděli, že je senior v pořádku. 

autoři: Dominik Tesár , zup
Spustit audio

Související