Tenhle software si zamilujete! Díky němu už se totiž nebudete v autě hádat kvůli hluku

5. listopad 2019

Jedete v autě, potřebujete si vyřídit telefonát, ale nechcete tím rušit zbytek posádky? Nebo cestujete na dovolenou, vaše děti se chtějí dívat na pohádky a vás to ruší při řízení? S řešením přišla izraelská společnost Silentium. Že opravdu funguje, se přesvědčil reportér Experimentu Vojtěch Koval.

„Když si s mikrofonem sednete sem, natočíte si jednu písničku. A když si sednete na druhou židli, můžete si natočit tu druhou,“ ukazuje mi ředitel strategie a inovací start-upu Silentium Ziv Hermon.

Sedíme v jednom telavivském showroomu, ale nikoli v autě – místo toho je tu laminátový oblouk a pod ním postavené dvě židle. Nad každou z nich jsou v oblouku umístěné čtyři reproduktory, ze kterých hrají dvě písničky naráz.

Software, který si zamilujete

V prvních automobilech by se Silentium mělo objevit už v polovině roku 2020

Zatímco v okolí oblouku je slyšet nepříjemná kombinace hudby z obou reproduktorů, když se posadím na některou z židlí, ze směsi písniček se stane jedna konkrétní, přestože stále hrají obě. Zvuková bublina navíc odfiltruje i ruch showroomu.

„Děláme to jen za pomoci našeho softwaru. Nepotřebujeme k tomu žádné speciální reproduktory, využíváme jen ty, které máte v autě. Každému cestujícímu umíme vytvořit jeho vlastní zvukovou bublinu,“ popisuje Ziv Hermon s tím, že software Silentium se primárně zaměřuje na aktivní snižování hluku (Active noise cancelling).

Vlnou proti vlně

Také tato technologie pro automobily vychází ze stejného principu. „Hluk nejdříve nahrajete a pak vytvoříte antihlukový signál, který bude mít opačný průběh zvukové křivky. Tyto dva signály se tak navzájem vyruší,“ vysvětluje zástupce start-upu Silentium.

„V tomto případě ještě k tomu vytváříme kontrast mezi dvěma zvuky a zaměřujeme je. V oblasti jedné ze sedaček tak částečně vyrušíme ostatní zvuky a ten, který chcete poslouchat, dáme do velkého kontrastu. Takže ho pak slyšíte výrazně lépe než ostatní zvuky.“

Už žádné pohádky

Děti díky této technologii můžou v autě poslouchat pohádky, aniž by rušily řidiče. A zmizet může i hluk naplno běžící klimatizace.

„Do budoucna automobilkám předvedeme, jak redukovat aerodynamický hluk a hluk motoru. Umíme takto odstranit skutečně jakýkoliv hluk v autě,“ potvrzuje Ziv Hermon.

V prvních automobilech by se Silentium mělo objevit už v polovině příštího roku.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související