Tenisový loket si často způsobíme během léta nárazovým sportem

9. srpen 2023

Určitě každý si někdy například při práci na zahradě trochu namohl ruce. Obzvláště citlivým místem pro namožení je oblast lokte. Pokud v lokti přetrvává bolest 5 – 6 týdnů a nelepší se ani po běžných analgetikách, s velkou pravděpodobností se již jedná o tzv. tenisový loket. Vzniká po dlouhé chronické zátěži, a proto i léčba je bohužel velmi dlouhodobá.

Tzv. tenisový loket je ve své podstatě zánět zúžení nervového kanálku. K onemocnění vedou všechny jednostranné pohyby, které nejsme zvyklí dělat nebo je děláme delší dobu než je pro naše tělo únosné. Rozdíl mezi běžným namožením a tenisovým loktem je v tom, že tenisový loket vzniká po dlouhodobé chronické zátěži.

Bolest z nepřiměřené námahy nás většinou donutí přestat, ovšem pokud to neuděláme, bolest sice na chvíli zmizí, ale vrátí se už i bez dané činnosti. A pak můžete zjistit, že nemůžete dělat vůbec nic a bohužel často neudržíte ani hrníček s čajem, neukrojíte chleba nebo neodemknete dveře do bytu. Svaly vás mohou bolet při různých činnostech, ale tenisový loket vám doslova znemožní s rukou cokoliv dělat.

Tenisový loket se vyléčí pouze klidem

Léčba je většinou svízelná a dlouhodobá a je třeba se obrnit trpělivostí. Iritace kloubního úponu se připravuje delší dobu, takže je nutný i delší čas na postupnou regeneraci postižené šlachy a nervu.

Jako první pomoc můžete zkusit tzv. „tejpování“. Páska tak poskytne loktu oporu a namáhané úpony se při pohybu odlehčí. Z počátku se také léčba může podpořit běžnými protizánětlivými léky a samozřejmě léčivými gely. Tím se zklidní zánětlivý proces v oblasti lokte, potlačí se bolestivý otok v oblasti úponu a loket se začne regenerovat. Ale ať už zkoušíte loket mazat jakoukoliv zaručenou mastí – bez znehybnění ruky léčba pravděpodobně nebude úspěšná. Důležité je uvést loket do klidu a regeneraci dát dostatečný čas a prostor, aby mohlo opravdu dojít k hojení. Dříve se loket dokonce dával na 2 týdny do sádry. Nyní je možné použít ortézu. Regenerace je dlouhodobá. Především je nutný klidový režim a trpělivost.

Prevence nade vše

Také v tomto případě je na místě prevence. I když je logické, že budete mít právě dovolené více čas na sportování nebo zahradu, snažte se práci nebo sport rozplánovat a zařadit i odpočinek.

Ostatně k riskantním pracím, které loket značně zatěžují, je nejen natírání, ale také vytrhávání plevele na zahradě nebo sekání srpem. Ze sportu samozřejmě tenis, jak napovídá název. Ale problém může být i pádlování a jiné sporty. Pokud víte, že vás nárazová činnost čeká, je lepší dané místo alespoň zabandážovat a často promasírovat.

 

Spustit audio