Teplo v Českých Budějovicích bude dražší. Průměrná domácnost za rok zaplatí o 1026 korun víc

30. listopad 2023 15:52

Cena většiny městských služeb v Českých Budějovicích se s novým rokem nezmění. Týká se to vodného a stočného, poplatku za odpad, jízdného v městské hromadné dopravě a sazeb za využití sportovišť města. Zdražovat se bude pouze teplo, a to zhruba o šest a půl procenta.

V letošním roce platí obyvatelé Českých Budějovic za gigajoule tepla z městské teplárny přibližně 790 korun bez daně. Od ledna se částka zvýší zhruba na 840 korun. Částečným důvodem navýšení je nárůst sazby DPH z deseti na dvanáct procent. Průměrná domácnost tak za rok zaplatí o 1026 korun víc.

„Považujeme to za nárůst, který je úplně nutný, na té nejnižší nutné hranici. Ke zdražení dochází jenom u tepla a celkový dopad na občany bude 85,5 korun měsíčně na domácnost,“ uvádí náměstek primátorky pro finance Petr Maroš z ODS.

U ostatních městských služeb nebyl podle radnice důvod ke změně cen. I letos se totiž podařilo oproti původním předpokladům vybrat víc peněz z rozpočtového určení daní, které tvoří nejvyšší část na straně příjmů.

Sazba za vodné a stočné tak bude i nadále zhruba 84 korun za metr krychlový, roční poplatek za svoz odpadu 680 korun a hodinová jízdenka na městskou hromadnou dopravu bude stát 20 korun.

Čtěte také

Jihočeský hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba z ODS také dodal, že město v příštím roce nebude navyšovat příspěvek dopravnímu podniku, protože akciová společnost skončí v plusu. „V letošním roce z předpokládaných mínus 37 milionů je plus 5 milionů zisku a je to bezproblémová věc. To nás vede k tomu, že nechceme přenášet zátěž na obyvatele a sazba v MHD zůstává stejná,“ říká.

Návrh rozpočtu pro rok 2024 českobudějovičtí radní schválili na svém posledním zasedání. Radnice počítá s příjmy zhruba tři miliardy korun. Schodek má být ve výši jedné miliardy korun. Krýt by ho měly přebytky z minulých let nebo z fondu vodohospodářského majetku.

Krajské město má momentálně na běžném účtu zhruba jednu miliardu korun a část těchto peněz chce vynaložit na investice, aby prostředky při inflaci neztrácely hodnotu. Největší investicí v příštím roce bude přestavba kulturního domu Slavie, která vyjde na 400 milionů korun. Další finance by měly jít například na Sluneční ostrov na pravém břehu Vltavy. Více než 100 milionů korun pak město vloží do opravy vodohospodářského majetku. Zastupitelé budou návrh rozpočtu schvalovat 11. prosince.

Spustit audio

Související