Tereza Semotamová: Rozhlasová hra tady byla, je a bude

11. prosinec 2017

Se svou rozhlasovou komedií letos uspěla v zahraniční soutěži Play for Voices. Obstojí tento žánr v dnešní audiovizuální konkurenci?

Hru Zadejte cíl natočili už před pěti lety v brněnském studiu Českého rozhlasu. Teprve nedávno ale vznikl překlad, díky kterému získala druhé místo v americké soutěži. Tereza Semotamová si ocenění váží i proto, že je překladů do angličtiny málo: „Je těžké prosadit třeba českou literaturu a rozhlasové hry jsou ve Spojených státech ještě marginálnější žánr.“ O jeho budoucnosti ale vůbec nepochybuje:

Je potřeba se zastavit. A právě to rozhlasová hra skýtá. Můžete zavřít oči a jenom poslouchat. Když u toho usnete, pletete nebo jen tak vnímáte, tak je to úplně v pořádku, a to každý z nás potřebuje. Neříkám, že je tento prožitek lepší nebo horší, ale je jiný než z audiovizuálního umění. Rozhlasová hra tady byla, je a bude. Je jenom na nás, abychom jí společnosti zprostředkovávali jinak než doposud.

Semotamová v současnosti zároveň dokončuje román, který vyjde v příštím roce. Během rozhovoru z něj úryvek přečetla. Zároveň překládá z němčiny; jako překladatelka se podílela na letošním vltavském Rakouském roku. V patnáctidílném pořadu přiblížila několik současných autorů sousední země.

„Hodně se zajímám o imigrantskou literaturu... jakkoli tu nálepku nemám ráda. Zajímá mě, o čem přistěhovalci píší... byť ani tento výraz nemám ráda. Zajímá mě, jakým způsobem se dívají na svoji novou vlast,“ přibližuje Semotamová, podle jakého klíče vybírala spisovatele do svého pořadu.

autor: lum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.