Testujeme málo, tvrdí virolog Hirsch i biochemik Konvalinka. Teď to nutné není, namítá ministr Vojtěch

10. červen 2020

Mezi odborníky se rozhořel spor o plošné testování. Někteří říkají, že to v současném nízkém počtu pozitivních pacientů není potřeba, další požadují testování na covid-19 alespoň u rizikových skupin. Kdo má pravdu? 

Čtěte také

Spor se rozhořel po oznámení biochemika a prorektora Univerzity Karlovy (UK) Jana Konvalinky ve vysílání Českého rozhlasu Plus. V úterý řekl, že stále považuje za zásadní budování testovací kapacity Česka, zároveň ale oznámil ukončení akademické iniciativy. „Akademická iniciativa, v jejímž rámci akademická pracoviště dobrovolně testovala na covid-19, končí. Nemáme vzorky, protože nedochází k masivnímu testování,“ tvrdí Konvalinka.

Virolog Přírodovědecké fakulty UK Ivan Hirsch s Konvalinkou souhlasí. „Určitě testujeme málo,“ říká ve Speciálu Plusu. „Asi je těžké testovat plošně v době, kdy široko daleko není nikdo nakažený. Přesto by se nejcitlivější skupiny obyvatelstva, zvlášť senioři, testovat měli,“ dodává.

Druhá vlna?

Hirsch upozorňuje i na zrádnost nemoci covid-19, tedy hlavně na bezpříznakový začátek. „Když jeden zdravý horník nakazí další zdravé horníky, je to jistě nepříjemné, ale míň rizikové, než když jeden senior nakazí seniory další.“

Na lehkou váhu pak nebere ani obavy z případné druhé vlny pandemie, navíc v souběhu s podzimní vlnou chřipek. „Dostali jsme se na relativně vysokou míru kapacit (testování), které se teď musí zakonzervovat, zazálohovat, ale pak nám to musí zase dostatečně rychle naběhnout.“

Žádný virolog ani epidemiolog není schopný předvídat, bude-li druhá vlna, nebo nebude. Myslím, že je třeba být připravený na to horší.

Ivan Hirsch

Všude je klid, testovat netřeba

Vedoucí soukromé Laboratoře Tilia Soňa Peková je ale spíš pro uklidnění obav lidí. Tvrdí, že laboratoře na případnou další vlnu připravené jsou.

Čtěte také

„Dodnes jsme vyšetřili na 5 tisíc pacientů, v poslední době, kdy se přestalo požadovat potvrzení o bezinfekčnosti, je pokles pacientů markantní. Ze stovek na jednotky. Na mne to dělá dojem, že se situace mimořádně uklidnila,“ říká na Plusu. Nevidí tak důvod ani pro nějaké testování rizikových skupin.

„Plošně to není potřebné. Epidemiologická situace je klidná a není důvod proč takto plošně testovat zařízení pro seniory. V rámci uklidnění populace je spíš třeba (situaci) zklidnit. I opatření, která se provádějí,“ dodává Peková.   

Teď jsme všichni na značkách, je tady síť víc než 90 laboratoří, které umějí (virus) detekovat a diagnostikovat. Nemyslím, že by nás něco mohlo natolik překvapit, že by vzniklo něco, čemu se dá říkat vlna.

Soňa Peková

Až když se to zhorší...

Využít klidnou epidemiologickou situaci k plošnému testování ohrožených skupin neplánuje ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Čtěte také

„Diskutovali jsme to s epidemiology. Shodli jsme se, že plošné testování, když je v regionu prakticky nulový výskyt, není efektivní. Jiná věc je testovat tam, kde je ohnisko nákazy, teď třeba Karvinsko nebo na Olomoucku. To smysl dává, ale testovat plošně třeba v jižních Čechách nedává ani ekonomický, ani medicínský smysl.“

Něco jiného by prý bylo, kdyby k nějakému velkému nárůstu pozitivních pacientů došlo. „Za okolností, kdyby se epidemiologická situace zhoršila plošně, tedy že bychom pozorovali, že nám ve všech regionech stoupá počet pozitivních a že to nejsou jen individuální a lokální ohniska nákazy, pak by se k plošnému testování přistoupilo,“ připouští Vojtěch.

Celý Speciál Martiny Maškové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.