Tipy na víkend v Pardubickém kraji: rozsvícení vánočního stromu i Snow film fest v Žamberku

25. listopad 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na dvě nové výstavy v Dudychově galerii v Litomyšli, zajděte na prohlídku moderní architektury v Pardubicích nebo si prohlédněte africké betlémy v holickém muzeu.

Tento týden v Regionálním muzeu Skuteč začala výstava nazvaná Za betlémským světlem. Uvidíte na ní vánoční betlémy z různých materiálů i historických období. Výstava je otevřená každý den od 9 do 12 hodin a poté od 13 do 17 hodin.

Sochy, keramika, obrazy i šperky

V Dudychově galerii v Litomyšli budou tento víkend dvě výstavy. Na první z nich uvidíte bronzové sochy a keramické novinky Jiřího Dudychy. Druhá výstava nabídne obrazy Aleny Cikové a šperky Zuzany Bubílkové. Vernisáž bude v sobotu od 15 hodin. Obě autorky tam představí svou tvorbu a o hudbu se postará zpěvačka Marcela Březinová.

Za moderní architekturou

Čtěte také

V sobotu můžete v Pardubicích zajít na prohlídku moderní architektury. Při prohlídce města bude průvodce mluvit o stavbách od architektů jako je Josef Gočár, Antonín Balšánek nebo Oldřich Liska. Sraz je ve 13 hodin u pokladny pardubického zámku. Vstupenky si rezervujte ve Východočeském muzeu Pardubice.

Zimní sporty na plátně

Na Snow film fest můžete zajít v sobotu do Městského kulturního podniku FIDIKO v Žamberku. Od 16 do 20 hodin tam uvidíte sedm krátkých filmů o zimních sportech. Součástí akce bude také beseda s Jaroslavem Cabalkou, který se věnuje skialpinismu.

Vánoce v Pardubicích

V sobotu v Pardubicích začínají vánoční trhy. Stánky s tradičními vánočními předměty najdete na Pernštýnském náměstí. Zajít můžete také do pardubického Mázhausu, kde budou účastníci oba víkendové dny od 15 do 18 hodin drátkovat ozdoby. V neděli se navíc od 17 hodin můžete přijít podívat na rozsvícení vánočního stromu.

Autíčka nejen pro malé

Po celý víkend bude na litomyšlském zámku RC Model Show. Na této výstavě uvidíte modely nejrůznějších aut, stavebních strojů, ale i silnic, mostů nebo čerpacích stanic. Návštěvníci si budou moct vyzkoušet řízení trucku nebo kamionu na modelové silnici nebo se zapojit do některého z turnajů v deskových hrách. Výstava bude přístupná v sobotu i neděli od 10 do 17 hodin.

Jak vypadá africký betlém?

V Africkém muzeu Dr. Emila Holuba v Holicích v neděli začíná výstava s názvem Za Ježíškem do Afriky. Uvidíte na ní africké betlémy a jesličky ze sbírky rodiny Tlustých. O víkendu je muzeum otevřené vždy od 10 do 16 hodin.

Spustit audio

Související