Tony Brych: Na hradě Okoři

29. červenec 2023

Jsou zpěváci, kteří ve vás zanechají dojem na celý život už při prvním poslechu. Jejich osobitost je v každé slabice, tónu, nádechu i frázi. Když k tomu ještě dokáží rozdávat radost všude, kde hrají a zpívají, jste lapeni – právě jste se stali jejich věrnými fanoušky.

To je i případ lidí, kteří slyšeli naživo hrát a zpívat Tonyho Brycha, zaníceného swingaře, jazzmana a k tomu ještě vynikajícího scataře. Dokázal improvizovat na jakékoli téma. Při tom hrál na kontrabas a tak měl spolehlivý harmonický přehled a díky svému komediálnímu nadání byla jeho vystoupení neobyčejně komunikativní. Rád zpíval i trampské písně. Jeho domovskou kapelou byl pražský dixielandový soubor Steamboat Stompers. Tony Brych byl jeho členem od jeho založení v roce 1968 a zúčastnil se s ním desítek festivalů doma i v tehdy západní Evropě. Steamboat Stompers tak měli vždy želízko v ohni - neopakovatelný vokální projev Antonína Tonyho Brycha. Zazpíval rád a kdykoli.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.