Továrna, nebo parcely? Platnost referenda v Třemošnici bude řešit Nejvyšší správní soud

4. leden 2022

Spor o výsledek referenda v Třemošnici na Chrudimsku nekončí. Hlasování se ve městě konalo na podzim současně s volbami do poslanecké sněmovny. Lidé v něm rozhodovali o budoucím využití průmyslové zóny a většina z nich odmítla stavbu nové továrny. Výsledek ale jeden z obyvatel města napadl u soudu, a i když napoprvé se stížností neuspěl, bude spor pokračovat.

V třemošnickém referendu šlo o pozemky v průmyslové zóně, což je plocha přibližně 6 hektarů vedle supermarketu. Část patří městu a část společnosti Kovolis Hedvikov, která tam chce postavit nový závod. To by znamenalo v budoucnu asi 200 nových pracovních míst. Na druhé straně je možnost plochu využít jinak, a to pro stavbu rodinných domů. A lidé si měli vybrat, jakou cestu má radnice podporovat. Skoro dvě třetiny hlasujících se v referendu postavily proti stavbě sléváren a zvolili druhou možnost.

Výsledek ale musel potvrdit pardubický krajský soud. Jeden z obyvatel města totiž podal návrh na prohlášení referenda za neplatné. Stížnost mířila hlavně na znění otázek, které byly údajně formulované nepřesně, a lidé tak nemuseli vědět, o čem vlastně hlasují.

Má město Třemošnice jako jednotka územní samosprávy dále podporovat projekt výstavby nového provozu společnosti KOVOLIS HEDVIKOV, a.s., v průmyslové zóně v Třemošnici označené v územním plánu Z4, tj. podporovat jako vlastník nemovitostí a jako účastník správních řízení výstavbu nového závodu s lisovnou a tavírnou hliníku, obrobnou, nářaďovnou, mechanickými dílnami, skladem expedice, parkovištěm a správní budovou?
Otázka č. 1

Má město Třemošnice učinit veškeré potřebné kroky ke změně Územního plánu města Třemošnice a celou či podstatnou část plochy označenou Z4 a plochu Z5 změnit na zónu určenou pro bydlení v rodinných domech a veřejné prostranství v zájmu plnění důležitého veřejného zájmu města?
Otázka č. 2

Další výhrada byla, že o podobě územního plánu a tedy možném využití pozemků, nerozhoduje výhradně sama radnice, ale tuhle otázku řeší i další úřady. Krajský soud ale návrh na zrušení referenda zamítl a výsledek potvrdil.

Tím ale spor nekončí. Odpůrce využil ještě jednu možnost - podal kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu v Brně. Ten už si od města vyžádal potřebné dokumenty a rozhodne, jestli referendum platí, nebo ne. Zatím to znamená hlavně to, že Třemošnice musí čekat a radnice nemůže začít připravovat změnu využití pozemků v průmyslové zóně, jak původně plánovala.

Spustit audio

Související