Tragický útok na ukrajinské Dnipro. Při ruském útoku zemřelo zatím 40 civilistů, další se pohřešují

Jeden z nejtragičtějších okamžiků války na Ukrajině. Při ruském víkendovém raketovém útoku na devítipodlažní obytný dům v ukrajinském městě Dnipro zemřelo minimálně 40 lidí. Číslo nejspíš nebude konečné, záchranáři trosky domu dál prohledávají. Asi tři desítky lidí pořád pohřešují. „Prezident Zelenskyj velmi naléhavě požádal Západ o poskytnutí těch nejmodernějších prostředků protivzdušné obrany,“ popisuje Martin Dorazín. Jaká je situace ve městě Soledar?

„K útoku došlo nedaleko ode mě, nějaké dvě, tři městské čtvrti. Dnipro je obrovské město, bydlí tu přes milion lidí, takže si asi můžeme představit ten rozměr,“ popisuje z Ukrajiny Martin Dorazín.

„Zrovna si tady vybaluju věci. Začínám tady nový život a kousek ode mě bohužel život vyhasíná. Ty osoby vlastně už nemají žádnou životní perspektivu, pro mě je to i osobně velmi těžké,“ naznačuje Dorazín.

Ukrajina potřebuje pomoc Západu

Proti podobným střelám se Ukrajinci nemohou bránit. Prezident Volodymyr Zelenskyj proto velmi naléhavě požádal Západ o poskytnutí těch nejmodernějších prostředků protivzdušné obrany. „Ukrajina umí velmi dobře sestřelovat různé typy raket, ale není to stoprocentní ochrana,“ vysvětluje Dorazín.

Významnou pomocí Ukrajině budou systémy Patriot. Ukrajinští vojáci a vojenští experti už se odjeli do Spojených států učit, jak s těmito modernizovanými zbraněmi pracovat. „Tragický útok na Dnipro je jenom dalším důkazem toho, že Ukrajina prostě potřebuje západní pomoc,“ shrnuje Dorazín.

Čtěte také

Situace na Donbasu

Ruská strana několikrát ohlásila dobytí města Soledar. Ukrajinská strana to popírá. „Zatím není z ruské ani ukrajinské strany potvrzeno, že by Soledar úplně padnul,“ uvádí Martin Dorazín.

„Soledar je městečko, kde se těžila sůl. Není až tak ekonomicky významné, ale je významné z hlediska strategického postupu ruských vojsk, které by si tam si chtěly zřídit platformu pro útok na velká města v Donbasu, jako je Slavjansk, Kramatorsk a dál. V tomto smyslu je to pro Rusy velmi důležitý bod a Ukrajinci ho brání. Zatím jsou v té západní části města. Pořád ještě nikdo neoznámil, že by Soledar definitivně padl,“ uzavírá Dorazín.

autoři: Martin Dorazín , agf
Spustit audio

Související