Třeboňská základní umělecká škola se přestěhovala do opravené budovy na náměstí

9. září 2019 14:53

Po letních prázdninách zaplňují žáci i základní umělecké školy. Jenom v Jihočeském kraji se v nich vzdělává kolem 14 tisíc dětí, z toho dvě třetiny tvoří dívky. A zájem o výuku umění stále roste.

Svoji kapacitu například rozšířila základní umělecká škola v Třeboni. Dovolit si to mohla i proto, že od začátku nového školního roku působí v nových prostorách.

Žáci se tu mohou věnovat hře na klavír, flétnu, akordeon nebo dokonce bicí. „Co Čech, to muzikant, to můžu potvrdit. Hudební obor vede, druhý je výtvarný obor a literárně-dramatický a taneční je malinko menšinový,“ říká ředitel školy Matouš Řeřicha.

V budově na Masarykově náměstí, kterou Třeboň pro potřeby základní umělecké školy za více než 73 milionů korun zrekonstruovala, přesto najdou žáci i moderní taneční sál. „My nemáme klasický balet, ale podle směrnic vyučujeme takzvaný scénický tanec, kde jsou prvky klasického tance, baletní průprava i moderní výrazový tanec,“ dodává Matouš Řeřich.

Čtěte také

Právě taneční sál, který bude paradoxně využívat menšina žáků, byl jednou z hlavních příčin, proč se rekonstrukce budovy protáhla. Původně byla plánovaná na jeden rok, nakonec trvala na dva roky.

„Největší závadou byla špatně udělaná podlaha, která nesplňovala technické požadavky na pružnost a hlučnost. Reklamovali jsme to, bohužel firma odmítla podlahu vyměnit. Přistoupili jsme tedy k tomu, že jsme finanční částku za podlahu zadrželi, vybrali jsme novou firmu a podlaha se udělala na vlastní náklady města, teď to budeme řešit dál,“ vysvětlil starosta města Jan Váňa.

Teď už je ale budova zkolaudovaná a začíná sloužit žákům. Těch bude v Třeboni zhruba 400.

Spustit audio

Související